Shoot4Life

2024.04.08. 20:00

A Földért, az életért forog majd a film

Megújítottak egy hagyományt, erről szólt a sajtótájékoztató hétfőn délben Szekszárdon, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán.

Szepesi László

Húszéves jubileumát ünnepli hamarosan a Forgass a Földért

Fotó: Mártonfai Dénes

Húsz éve, 2004. május elsején rendeztek először a városban villámfilm készítő versenyt, mondta Kindl Gábor, a Forgass a Földért program versenyigazgatója. Akkor 24 óra alatt kellett elkészíteni egy, mindössze 2-3 perces filmet Szekszárdról. 

Ezt követte a Forgass az életért, a Shoot4Life, amelyre már az internet segítségével a világ minden részéről érkeztek ilyen rövidfilmek. A programnak jeles támogatói voltak, Makk Károly, Jancsó Miklós, Jiří Menzel, Karl Bardosh, és néhány év óta a filmkészítő fesztivál védnöke lett dr. Szécsi Gábor professzor, a szekszárdi egyetemi kar dékánja.

Aláírással erősítették meg szándékukat Kindl Gábor, a Forgass a Földért Alapítvány versenyigazgatója, Bíró Éva, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke és Bertók Mátyás, a dunaszerdahelyi Bertók Videó producere. Fotó: Mártonfai Dénes

Idén több részből áll a program

Idén több részből áll a program. Az egyik során 15 év után ismét Szekszárdról, mint Háry János városáról kell videokamerával, mobiltelefonnal 24 óra alatt filmetűdöket forgatni. A rajt április 27-én 10 órakor lesz, s a filmeket másnap 10 óráig kell beküldeni. Várják egyének és kollektívák jelentkezését, akik bemutatják, mit látnak ebben a városban, mit akarnak megmutatni múltjából és jelenéből.

Szintén ebben a hónapban, a harmadik héten a Forgass az életért, a Shoot4Life sikere után a klímaváltozás egészségre, életmódra gyakorolt hatásait bemutató filmet kell a verseny résztvevőinek elkészíteni.

Idén ennek a Forgass filmet 24 óra alatt rövidfilmkészítő nemzetközi versenynek húsz éves jubileuma van, ezért ősszel, szeptember végén ismét lesz egy filmes játék, amikor a téma a világon szinte mindenütt jelentkező gond, az élelmiszerpazarlás.

Ez azért is lényeges, fejtette ki Szécsi professzor, mert míg az idősebb korosztály inkább csak egyszerűen tudomásul veszi a történéseket, a változást, a fiatalabb nemzedék, a digitális média fogyasztói fogékonyabbak ezekre a globális problémákra.

Kind Gábor hozzátette, tisztelegve a Pro Urbe díjas szekszárdi pedagógus, iskolaigazgató, a kultúra követe előtt alapítottak egy új elismerést. A verseny során filmet készítő iskolák, diákok Póla Károly díjat kapnak.

Fotó: Mártonfai Dénes

Felvidékiek is bekapcsolódnak

A sajtótájékoztatón egy együttműködési megállapodás részleteinek kidolgozását is elkezdték. A programba bekapcsolódnak a felvidéki televíziósok is, és a szándékot aláírásával erősítette meg Bíró Éva, a Szlovákiai Magyar Televíziósok Szövetségének elnöke, Bertók Mátyás a dunaszerdahelyi Bertók Videó producere és Kindl Gábor, a Forgass a Földért Alapítvány versenyigazgatója.

Bíró Éva elmondta, az ottani fiatalok is kreatívak, vannak ötleteik, tudnak olyan filmeket készíteni, amelyekkel megállják helyüket a versenyben, s számukra ez egyben kapcsolatépítés is lehet. Most Dunaszerdahelyről ketten jönnek forgatni Szekszárdra.

A sajtótájékoztatón a rövidfilmes versenyekről esett legtöbb szó, de Szécsi Gábor dékán azt is elmondta, hogy a kapcsolat az alapítvány és a Pécsi Tudományegyetem között szorosabbá vált azáltal is, hogy a Forgass a Földért program az egyetem stratégiájának elemévé vált. Ez egyedi döntés, mert a stratégiai anyagokba nem nagyon épülnek be konkrét projektek vagy programok, mert általánosságban fogalmaznak a stratégiát alkotók. Most viszont kivételt tett az egyetem, mert ez a filmmaraton egy életképes, és a mai fiataloknak kitalált történet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában