Nemzetiségi nap

2024.04.28. 10:07

A sváb hagyományokat ünnepelték a Dienesben

Negyven éve indult a német nemzetiségi oktatás a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában, ahol TrachtTagot rendeztek pénteken.

Révészné Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Nemzetiségi napot rendeztek pénteken a Szekszárdi Dienes Valéria Általános Iskolában, ahol éppen negyven éve indult a német nemzetiségi oktatás. Prischetzkyné Márkus Emőke intézményvezető kiemelte, hogy ez nem csupán a német nyelv oktatását jelenti az iskolában, hanem a hagyományőrzést is, melynek része a TrachtTag, vagyis a német népviselet napja.

Minden osztály számára volt valamilyen program. Az elsősök például kolbászhúst kevertek, töltöttek a szüleikkel, egy fazekasmester nagypapa segítségével korongoztak a gyerekek, Köhlerné Koch Ilona vezetésével táncházat tartottak számukra, a kézműves foglalkozáson többek között pacskert hímeztek, sváb kiflit sütöttek. Volt akadályverseny klumpában futással, kukoricamorzsolással, a nyolcadik osztályosok pedig végig járták a német nemzetiségi tanösvényt, és a „Mi svábok, mindig jó magyarok voltunk” című filmet is levetítették nekik.

Délután a régi kollégákat várták közös múlt idézésre. Részt vett az eseményen Farkas Pálné és Zsiros Jánosné is, akik 1983-ban Faludi János igazgatósága alatt indították az első német nemzetiségi osztályt. Az ünnepségen a gyerekek adtak nemzetiségi műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában