Botrány

2024.04.10. 07:00

Nagy a baj, rengeteg pénztől esik el a szekszárdi sportélet, az Éljen Szekszárd hallgat

Jóval százmillió forint felett lehet az összeg, amiről a tolnai vármegyeszékhely sportéletének le kell mondania 2026-ig. A Szekszárdi Sportközpont NKft. ugyanis elveszítette az úgynevezett kiemelt vidéki sportszervezet státuszát.

Bencze Péter

Az után bukott el rengeteg pénzt a helyi sportélet, hogy az Éljen Szekszárd politikusai vezető szerepet kaptak. fotó: MW archívum

Az intézmény felügyelőbizottságát korábban Faragó Zsolt vezette, míg a város sportéletét szervező Oktatási Sport és Ifjúsági Bizottságot Murvai Árpád irányítja, valamint most ő a FEB elnöke is. Az Éljen Szekszárd politikusait hiába kerestük, nem válaszoltak a botrányos üggyel kapcsolat kérdéseinkre. A szakállamtitkárság sajtóosztálya viszont azt írta, a döntésük – vagyis a kiemelt pozíciót biztosító státusz megvonása – az, hogy a sportközpont vizsgálatakor „a stratégiai tervezés és a hatékony munkafolyamatok hiányát“ tapasztalták.

Tavaly mintegy 45 millió forint központi támogatást kapott a Szekszárdi Sportközpont NKft. annak köszönhetően, hogy az intézmény úgynevezett kiemelt vidéki sportszervezetnek számított. Ezt a státuszt viszont mostanra elveszítették, így idén ennyi pénzről már biztosan le kell mondania a helyi sportéletnek. Ráadásul, a mostani állás szerint 2026-ig így is marad a dolog, vagyis a teljes kiesés jóval százmillió forint felett lehet.

Megpróbáltuk körbejárni, mi állhat a háttérben. Interjút készítettünk Bay Attilával, a Szekszárdi Sportközpont NKft. ügyvezetőjével, és az érintett államtitkársággal is felvettük a kapcsolatot. Szerettük volna megkérdezni az Éljen Szekszárd két politikusát is, akiknek kulcsszerepük van a szekszárdi sportélet szervezésében, ők viszont ismét elmenekültek a kérdések elől.

Az államtitkárság szerint súlyos hibák jellemzik a sportközpontot

Az ügy miatt megkerestük a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkárságát. A válaszukat változtatás nélkül közöljük:

„A Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. tekintetében elmondható, hogy a vezetési és irányítási nehézségek jelentős szerepet játszottak a szakmai célok elhanyagolásában. A vezetés, a stratégiai tervezés és a hatékony munkafolyamatok hiánya mind negatív hatással voltak a sportszervezet szakmailag kitűzött céljaira, a sportszervezet fejlődésére. A 2023. évi kiemelt sportegyesületi programban a Szekszárdi Sportközpont Nonprofit Kft. 45 millió forintos támogatásban részesült. Az együttműködések és a megfelelő stratégiai tervezés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a Szekszárdi Sportcentrum Nonprofit Kft. sikerrel tudja elérni a céljait és megvalósítsa a terveket, amelyhez a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. és a Sportegyesületek Országos Szövetsége minden segítséget megad a továbbiakban is.“

Vagyis a államtitkárság szerint Szekszárdon az önkormányzati szinten szervezett sportéletben jelenleg súlyos stratégiai, és vezetési hibák sora lelhető fel, ezért nem tartották indokoltnak a kiemelt vidéki sportlétesítmény státusz további odaítélését a városi sportközpontnak. Ezért a területért a közgyűlésben a tolnai vármegyeszékhelyen az Éljen Szekszárd politikusai felelnek.

Az igazgató a megoldáson dolgozik

Bay Attilával, a Szekszárdi Sportközpont NKft. ügyvezetőjével telefonon sikerült beszélnünk. Ő azt mondta, a sportért felelős államtitkárság nem tájékoztatta őket, pontosan mi miatt bukták el a kiemelt vidéki sportlétesítményt státuszt. A cégvezető szerint a döntést az indokolhatta, hogy nem feleltek meg annak a feltételnek, ami azt határozta meg, hány versenyeztetett sportolóval kell rendelkeznie egy-egy kedvezményezett intézménynek. Bay Attila arról is beszámolt portálunknak, éppen emiatt már tavaly óta dolgoznak azon, hogy növeljék az aktív versenyzőik és a szakosztályaik számát. Ez ügyben egyébként több tárgyalás is előrehaladott állapotban van.

Az ügyvezető hozzátette, a mostani ügyről egyelőre nem egyeztetett a Szekszárdi Sportközpont NKft. felügyelő bizottságának tagjaival, arra a legközelebbi, hamarosan esedékes felügyelő bizottsági ülés alkalmával kerül majd sor. Bay Attila végül kérdésünkre megerősítette, valóban 45 millió forint támogatást kaptak tavaly annak köszönhetően, hogy akkor még rendelkeztek a most elveszített státusszal. Vagyis 2026-ig a cégvezető szerint is százmillió forint feletti bevételkiesés érheti az önkormányzati intézményt, ha nem sikerül a problémát megoldaniuk.

Az Éljen Szekszárd újra rájuk bízná a helyi sportéletet

Az ügy érdekessége, hogy a botrányos döntés okaiban érintett Faragó Zsolt és Murvai Árpád is újraindul az Éljen Szekszárdot képviselve az idei önkormányzati választáson. Előbbi politikus korábban a Szekszárdi Sportközpont NKft. felügyelőbizottsági elnöke volt, utóbbi pedig a közgyűlés Oktatás, Sport és Ifjúsági (OKSI) Bizottságát vezeti. Az ÉSZ Facebook oldalán néhány napja, a Murvai Árpád újbóli indulását közlő bejegyzésben ez olvasható: „Feladata a körzet lakóinak képviselete mellett a városi utánpótlás és tömegsport felkarolása, annak fejlesztése.“

Vagyis az ÉSZ tagjai szerint Murvai Árpádra érdemes újra rábízni a helyi sportélet szervezésének vezetését, azok után, hogy a városi sportélet abban az időszakban bukott el nagyjából 135 millió forintot, amikor ő irányította az OKSI Bizottságot.

Faragó Zsolt szintén elindul az Éljen Szekszárdot képviselve a június 9-i önkormányzati választáson. Róla a mostani frakciótársa, Csötönyi László írt levelet nemrégen Gyurkovics Jánosnak, Szekszárd alpolgármesterének, amiben azt állította, Faragó tevékenysége árt Szekszárdnak.

Az ügy előzménye az volt, hogy Faragó Zsolt a helyi kulturális bizottság tagjaként megakadályozta, hogy felosszák a kiemelt művészeti tevékenységet végző művészeti egyesületeknek szánt önkormányzati támogatást. Ezt követően egy cikkünkben Csötönyi László arról beszélt, azért nem indul újra az ÉSZ színeiben, mert szerinte az ÉSZ városvezetési stílusa fittyet hány a helyiekre, és egy gépezetként működik. Amint Csötönyi fogalmazott: „egy várost, s a városban élő közösségeket, civil szervezeteket, egyesületeket nem lehet és nem szabad kizárólag fiskális szemmel nézni, gazdasági társaságokként kezelni, azokkal úgy bánni.“

A mostani ügy után, viszont kérdéses, hogy az Éljen Szekszárd tagjai mennyire képesek hatékonyan kezelni a rájuk bízott gazdasági feladatokat, miután kiderült, a szekszárdi sportélet éppen akkor bukott el rengeteg támogatást, amikor mind a sportközpont vezetésében, mint a városi sportélet szervezésében kiemelt feladatot kaptak.
 


 

 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában