Hajdan

2024.04.27. 14:00

Vérmérgezésben meghalt egy harisnya miatt egy nő Bonyhádon

Hajdan című sorozatunkban ismét visszatekintünk a régmúlt idők érdekességeire, fontos eseményeire Tolna vármegyéből.

Szeri Árpád

A nyugalmazott törvényszéki tanácselnök 83 évesen hunyt el (illusztráció)

130 ÉVE „Bethlen András gróf, földművelésügyi m. kir. miniszter a képviselőház pénzügyi bizottságának több tagja kíséretében leutazott a Fadd és Baja közötti középdunai szabályozásnak megszemlélésére; délután 1 és 2 óra között érkezett meg Domboriba, s itt a tolnai ágat és a bogyiszlói töltéseket vette szemügyre.” (Tolnamegyei Közlöny 1894. április 29.)

130 ÉVE „Nem egy szomorú eset fordult már elő, melynek okozója a mérges festékkel festett harisnya volt. Mint bonyhádi levelezőnk írja, Bonyhádon a volt orthodox rabbi özvegye a napokban tyúkszemét akarta kivágni, s e közben mélyen bevágott a húsba, úgy, hogy az vérzett. Az özvegy a vérző lábra színes harisnyát húzott, melynek az lett a szomorú következménye, hogy a harisnya festékétől vérmérgezés állott be. A segélyül hívott orvos látva a veszélyt, másképpen a bajon nem segíthetett volna, mint ajánlotta a láb rögtöni amputálását. Ily nagy műtétnek kezdetben vonakodott a beteg alávetni magát s midőn már hajlandó lett volna erre, akkor már az orvos nem segíthetett s igy a szerencsétlen asszony folyó hó 19-én vérmérgezés következtében nagy kínok között meghalt.” (Tolnamegyei Közlöny 1894. április 29.)

130 ÉVE „Megyénk dombóvári járásában a hatóságnak évről évre ád dolgot a pénzcsináló banda, melynek melegágya Felső-Iregh, hol a jobb módú gazdák közül is már nem egynek gyűlt meg a baja a csendőrséggel. Újabban ismét Felső- Ireghben történtek elfogatások; de a bűnrészesek a környék több községéből kerülnek a börtönbe. Egy felső-ireghi gépész az érczpénz hamisítványok és egy regölyi siheder a papírpénz hamisítványokkal versenyeztek az állami pénzverő- és bankó nyomdával. Annyira óvatos a vidék pór népe ma már, hogy feljegyzi a nevét, kitől nagyobb értékű bankót kapott.” (Tolnamegyei Közlöny 1894. április 29.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában