Kamarai közgyűlés

2024.04.19. 20:10

Vizsgázniuk kell az ügyvédeknek

Az ősszel bevezetendő elektronikus ingatlan-nyilvántartási eljárás volt a központi témája pénteken délután a Szekszárdi Ügyvédi Kamarának a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán megtartott éves közgyűlésén.

Szepesi László

Az e-ingatlan nyilvántartás, mondta dr, Szabó Tamás, a kamara elnöke, az idei év nagy kihívása az ügyvédség és a kormányhivatalban ezen a területen dolgozók számára is.

Fotó: Kiss Albert

Meg kell tanulni a programot

Az erről szóló törvény október elsején lép hatályba, mondta a közgyűlésen részt vevő dr. Havasi Dezső, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, így néhány hónap áll rendelkezésre, hogy mind a közvélemény, mind az ügyvédek felkészüljenek arra. Ugyanis két hónap türelmi időszak után, december harmadikától a korábban szokásos papíralapú helyett, már csak elektronikus úton adhatók be a földhivatalba a beadványok. 

Addigra az ügyvédeknek meg kell tanulni az ezt segítő informatikai program használatát, megismerni az új jogszabályt. 

Egyébként októbertől csak azok az ügyvédek foglalkozhatnak ingatlan ügyletekkel, akik az új ingatlan-nyilvántartási törvény elméleti és gyakorlati kérdéseiből is vizsgát tettek. Ez az internet segítségével online történik majd, s azt a Magyar Ügyvédi Kamara szervezi. A vizsgára felkészülést pedig tanfolyamokon, a földhivatalokkal, kormányhivatalokkal együttműködve, a területi ügyvédi kamarák segítik.

A szakemberek várják

Az új eljárás korszerűbb, átláthatóbb, az ügyvédek várják bevezetését, mondta dr, Szabó Tamás, és hozzátette, vélhetően nem okoz majd gondot, hiszen legtöbben majd húsz éve már számítógépen dolgoznak. A cégeljárásokat, s egyéb iratokat is így nyújtották be, s a jövőben ez történik az ingatlan-nyilvántartási eljárásoknál is.

Az éves közgyűlésen szó volt az ügyvédi továbbképzési rendszerről, amelynek első öt éve hamarosan befejeződik. A szekszárdi kamara elnöke elmondta, jogász konferenciát tartanak Magyarország uniós csatlakozásának huszadik évfordulója kapcsán április harmincadikán, s azt is megünneplik, hogy 1874-ben fogadták el a 34. törvénycikkben az ügyvédi rendtartást, így 150 éves az ügyvédi törvény.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában