Tippek

2024.05.24. 13:01

Egymás után érnek be a gyümölcsök, érdemes befőzni belőlük

Lassan leérik az eper, de már lehet szedni a fákról a korai sárgabarackot, cseresznyét, meggyet. Ezek idény gyümölcsök, pár hét alatt leérnek, érdemes belőlük lekvárt, befőttet, aszalványokat készíteni, hogy megőrizzük a nyár ízeit.

Mauthner Ilona

Az eddigi kerti munkáink eredményei lassan begyűjthetők, hiszen hamarosan beérik a cukorborsónk, a zöldbab, színesedik a paradicsom. A gyümölcsöskertről már nem is beszélve, igazi dömping vesz körül bennünket. Érik a meggy, a sárgabarack, a cseresznye, hamarosan a málna, a ribizli.

lekvárok, befőttek, befőz, gyümölcs
Nem olcsó idén sem a gyümölcs, de a lekvárok, befőttek még drágábbak, ezért is érdemes befőzni belőlük.

Befőzni, tartósítani, aszalni

Egyszerre elfogyasztani szinte lehetetlen mindezt, ezért érdemes tartósítani, lekvárt is készíteni ezekből. A tartósítási eljárások célja, hogy a mikrobiológiai aktivitás gyakorlatilag megszűnjön, ellenkező esetben a termék megromlik. Sokféle tartósítási eljárás van, ilyen a szárítás, aszalás, befőzés.

A befőzésnek kevés trükkje van, de azokat szigorúan be kell tartani, különben nem sikerül a mutatvány. Az egyik a türelem: szánjunk rá kellő időt. A másik a tökéletes tisztaság – legalábbis a konyha azon fertályán, ahol dolgozunk. Használjunk tiszta konyharuhát, minden eszköz legyen frissen elmosva. Semmiféle morzsa ne kerüljön a befőzés közelébe. A harmadik titok pedig a hibátlan alapanyag. 

A befőzés előkészítése nagy munka

Az üvegek és a fedelük tisztítása a legfontosabb. Nem elég kiöblíteni némi meleg vízzel: ha van mosogatógépünk, akkor azzal mossuk el. Befőzés előtt forraljunk vizet, töltsük az üvegekbe és tegyük a sütőbe, 110 fokon, hogy tökéletesen csírátlanítsuk. Tegyük mellé a kupakokat is. Ez a része némileg pepecselős, de megéri, mert csak a tökéletesen tiszta üvegekben nem romlik meg a gyümölcs vagy a zöldség.

Nagyobb edény alkalmas lekvárkészítéshez

Mindig nagyméretű fazékban főzzük a lekvárokat, hogy ne fröcskölje tele a tűzhelyet, ha már kezd forrni. Aki sokat szeretne befőzni a ­nyár folyamán, annak érdemes erre a célra egy külön fazekat tartania.

Alaprecept: minden lekvár ugyanúgy készül. A lekvárok valójában ugyanazzal a technológiával készülnek, a feldarabolt vagy pépesített gyümölcsöt édesítjük, sűrítjük, forraljuk, a habját leszedjük, majd üvegekbe töltjük. A megtöltött, lezárt üvegeket fejre állítjuk, így hagyjuk kihűlni. Választhatjuk a lassú kihűlést, a dunsztolást, amikor az üvegeket jól betakargatjuk plédekkel, így biztosítva, hogy fokozatosan hűljenek ki. Mindkét módszerrel eláll a lekvár, ha tökéletesen tiszták voltak az üvegek.

Csak érett gyümölcsöt dolgozzunk fel

Ha dzsemesebb verziót szeretnénk, adagoljunk hozzá dzsemfixet a zacskón található leírás szerint. A legjobb alaplekvárok napon érett eperből, málnából, sárgabarackból, meggyből, szilvából készülnek. Kezdőként is bármelyiket el tudjuk készíteni. Nagyon finom lesz a ribizliből, egresből, szederből készült dzsem is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában