(Be)főzőcske

2023.06.17. 13:00

Itt az ideje újra megtölteni magyar gyümölcsökkel az éléskamrák polcait

Nem értem, minek ennyi időt-energiát pazarolni a befőzésre – vetette fel a konyhába betoppanva valamelyik este a férjem, amikor egyszerre készítettem bodzaszörpöt és eperdzsemet, mindkettőt jelentősebb mennyiségben.

Gazsó Rita

Képünk illusztráció.

Forrás: Shutterstock

Milyen igaz, kényelmesebben is el tudtam volna tölteni ezeket az órákat, például ülhettem és olvasgathattam volna a kertben, majd este lefekvés előtt filmet is nézhettem volna. Az elmúlt napokban szokás szerint újra megfogadtam, jövőre nem készítek ennyi mindent.

Persze azt is tudtam, hogy a fogadalmam csupán addig tart, míg el nem kezdenek gyűlni a különböző méretű és tartalmú üvegcsék a kamra polcain, amit aztán a szezonon túl boldogan fogyaszt majd mindenki a szűkebb és szélesebb családi, baráti körben egyaránt.

A lekvárokat süteményben, palacsintához, puha kalácson, a befőttet gyümölcsszószhoz, sültekhez vagy csak úgy, magában, a savanyúságot a nehezebb ételekhez, a paradicsomszószt pedig olasz tésztához, levesként, avagy töltött paprikához.

Tavaly mérsékelt sikert aratott az újdonságok közül az ajvár, a padlizsánkrém, viszont a ketchup és a szederlekvár igazi slágernek bizonyult: hihetetlen gyorsasággal elfogytak. El is döntöttem, ezeket biztosan elkészítem idén is.

Emellett persze folytatom a kísérletet a fekete bodzabogyóból készített szörppel, amit tavaly próbáltam ki először, és a különlegesen ízesített lekvárokkal is.

Megéri a pepecselés, hiszen ezek a dolgok nemcsak egészségesebbek, finomabbak bolti társaiknál, de olcsóbbak is, köszönhetően annak, hogy jó részük nálunk terem. El is döntöttem, ezeket biztosan elkészítem idén is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában