Gyereknevelés

2024.05.22. 11:37

Mennyit tévézhet naponta a kisgyermek?

Nincs olyan család, ahol ne lenne vitatéma, hogy nézhet-e tévét, mesefilmet az óvodáskorú és kisiskolás korú gyermek. Ha nézhet, mennyi ideig ülhet a képernyő vagy a tablet előtt? Milyen filmet nézzen, egyedül, vagy a szülővel? A kérdésekre a választ szakember segítségével próbáltuk megtalálni.

Mauthner Ilona

Nézzen-e tévét a gyerek? A legtöbb családban az a probléma, hogy a gyerekek már egészen kicsi kortól kezdve napi sok-sok órát a televízió előtt ülve töltenek és válogatás nélkül ömlik rájuk a rengeteg információ. 

A kisgyermek mozgásigénye nagy, a tévénézés viszont passzívvá teszi. Fotó: MW

– Nekünk nincs helyben nagymamánk, akire rá lehetne bízni egy-egy órára az öt éves kisfiamat. Sajnos van amikor az óvoda után megengedem neki, hogy kicsit tévézzen, amíg elkészítem a vacsorát, vagy éppen kivasalom a ruhákat. Munka mellett a háztartási munkát is el kell végezni. Viszont mindig csak neki való mesét nézhet, erre nagyon figyelek – mondta egy szekszárdi anyuka.

Gyerekek a képernyő előtt

– A televízió, a számítógép és az internet a modern világ szellemi táplálékai. Nélkülük nemcsak ízetlenebb az élet, de olyan tápanyagokban is könnyen hiányt szenvedhetünk, melyek az egészséges mentális fejlődés nélkülözhetetlen elemei. De – akárcsak a valódi táplálék esetében – a túlzott fogyasztás vagy a silány minőség könnyen ártalmassá is válhat. A gyerek, aki a rossz minőségből nagy mennyiséget fogyaszt, lassan mind testileg, mind szellemileg elformátlanodik: egyre felszínesebbé, egyre tartalmatlanabbá válik, olyan emberré, aki legfeljebb csak ütni képes – de érezni és gondolkodni nem – írta Ranschburg Jenő Áldás vagy átok – Gyerekek a képernyő előtt című könyvében.

Egy óránál ne legyen több

Király Gabriella klinikai szakpszichológus, a Tolna Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója szerint, az a jó, ha minél kevesebbet van a kisgyermek a tévé előtt. Óvodás és kisiskolás korban még nagy szükség van a közös játékokra. Legyen az labda, bicikli, társasjáték. Így fejlődik a személyiségük, míg a tévé előtt ülve az érzelmi, szociális képességek inkább torzulnak, nem fejlődik a képzelőerő sem. Társasjátékozás közben például megtanulja a kisgyerek, hogyan kell elviselni ha veszít, vagy nyer az ember. Megtanulja az indulatait kezelni, nem megbántani a másikat. Még az is jobb megoldás, mint a tévézés, ha egyedül játszik a szobában, vagy az udvaron, vagy vonjuk be a házimunkába. A szülő felelőssége, nem a gyereké, hogy mennyit ül a tévé előtt a kicsi. Mindent összevetve, egy óránál több ne legyen ez az idő – mondta a szakember.

Néhány hasznos tanács szülőknek

A gyermek számára alaposan válogassuk meg a műsorokat, ne nézzen meg válogatás nélkül mindent. Feleslegesen ne járassuk a tévét, mert hosszú távon idegesítő a zaj maga is, és elvonja a figyelmet az egyéb tevékenységekről. Ne játsszon a gyerek televíziózás közben. Legyen külön ideje a játéknak és a tévénézésnek.
Iskoláskorban már az sem okoz gondot, ha nemcsak gyermekeknek szóló műsorokat néz a gyerek, de a megnézett műsorról mindig beszélgessünk el vele, hogy ne maradjanak számára érthetetlen, vagy félreérthető, ijesztő részletek.

 Tévézni csak tudatosan szabad 

– A szülőnek vállalnia kell azt a felelősséget, hogy ő válassza ki, mit enged meg a gyereknek és mit nem. Ne használjuk a tévét bébiszitternek. Bizonyos szolgáltatók set boxainak több olyan funkciója is lehet, amelyek segíthetik a szülők tudatosságát. Van, amelyiken gyerekzár van, másokon bizonyos csatornákat tudunk letiltani, és van, amelyiknél a korhatáros műsorokat is kódolni tudjuk. Biztosítsunk elég testmozgást a kicsiknek. Amíg a gyerek a tévé előtt ül, passzív befogadóvá válik, energiái felhalmozódnak. Amikor elegük van a képernyőből, sokszor tapasztalhatjuk, hogy nyugtalanná, nyűgössé, hisztissé válnak. Ez nem csoda, hiszen ebben a korban mozgásigényük nagyon magas, ezért lehetőség szerint mindig biztosítsunk neki elég időt a szabad játékra. Ameddig csak lehet, mindig együtt nézzünk tévét. Előfordulhat, hogy a meseblokkba nem az életkorának megfelelő reklám vagy mese kerülhet – mondta a szakember.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában