Nyugdíjrendszer

2024.05.16. 20:00

Óriási nyugdíjkorhatár-emelés jön, elöregszik a társadalom!

A nyugdíjkorhatár változtatásairól időről időre hallani újabb híreket. A szakemberek szerint azonban az biztos, hogy a jelen formájában a nyugdíjrendszer tarthatatlan. Szóba került még megoldásként a nyugdíjak összegének csökkentése, vagy tovább növelni még a munkabérek utáni járulékokat, de ezek a megoldások nem kerültek napirendre. Egyébként nem hazánk az egyetlen, amely ilyen helyzetben van Európában. Ott több országban is döntöttek már a nyugdíjkorhatár-emelésről.

Mauthner Ilona

Pár héttel ezelőtt a Kormányinfón már felmerült a nyugdíjrendszer tarthatatlanságának a kérdése is. Jelenleg a nyugdíjkassza kiadásainak a 24,5 százalékát már nem fedezik a járulékbefizetések, azokat tehát más forrásból kell az államnak fedeznie – írta a témával kapcsolatban a Hitel fórum.

Óriási nyugdíjkorhatár-emelés jöhet.
Elöregszik a társadalom, óriási nyugdíjkorhatár-emelés jöhet. A kép illusztráció.

Elöregszik a társadalom

Az említett arány feltehetően a jövőben tovább fog romolni, a társadalom elöregedése kapcsán, ha nem avatkoznak bele. Plusz terhet jelenthet továbbá a 13. havi nyugdíj is, mivel annak költségét nem alapozza meg a járulékok fizetése, így ezt is más forrásból kell biztosítani.

A Kormányinfón elhangzott, hogy a megoldást az átütő demográfiai programban látják. Elhangzott az is, hogy 2030-as évek közepéig nem jelent majd problémát, hogy a nyugdíjkassza hiányát a költségvetés más bevételeiből fedezzék.

Sokan dolgoznak már most nyugdíj mellett

– Hivatalosan nyugdíjas vagyok, azonban orvosként továbbra is dolgozom, immár öt éve. Vagy egy körzetem, ismerem a betegeimet a gondjaikkal együtt, ők is bíznak bennem. Még nem érzem azt, hogy nem tudom száz százalékban ellátni a feladatomat. A munka jól esik, örömet okoz – mondta az egyik szekszárdi körzeti orvos.

– Vállalkozásom van, ugyan annak irányítását már átadtam a fiamnak, de naponta megyek be dolgozni. Szükség van rám, a tapasztalatomra, így érzem jól magamat - mondta egy paksi vállalkozó.

– Pedagógusként mentem nyugdíjba, ma óraadó tanárként vállaltam munkát az egyik középiskolában. Szeretem a gyerekeket, a munkámat és a kiegészítő jövedelem is jól jön a nyugdíjam mellé. Nem érezném magamat jól, ha csak a pihenés lenne a feladatom, mert egész életemben aktív életet éltem – mondta egy dombóvári tanár.

Be kell vonni a nyugdíjasokat a munkába

A hagyományos értelemben vett nyugdíjkorhatár jóformán eltűnik majd a jövőben, mert ezután az emberek több ok miatt is tovább dolgozhatnak, mint az eddigi években – mondta több szakértő is. Számos okot találhatunk ennek hátterében: – egyfelől sokkal több rugalmas munkalehetőség lesz elérhető, ennek köszönhetően pedig, ha szeretnének, tovább dolgozhatnak az emberek – másfelől egyre egészségesebben élnek az emberek, ezért majd tovább élnek, ez pedig újabb kihívást támaszt majd a biztosítókkal szemben. 

Többen is úgy vélik, érdemes az embereket a lehető legkorábban bevonni a nyugdíjas korukkal kapcsolatos döntésekbe, fontos párbeszédet kezdeményezni velük, annak érdekében, hogy amíg még dolgoznak, addig is elkezdhessenek felkészülni a nyugdíjra.

Aki viszont ragaszkodik a nyugdíjhoz

Minimumfeltétel a teljes öregségi nyugdíj megállapításához, hogy a ledolgozott idő legalább 20 év legyen. Ha ez valamilyen ok miatt nem teljesül, azonban az öregségi nyugdíjkorhatárt elérve a kérelmező rendelkezik minimum 15 év szolgálati idővel, akkor öregségi résznyugdíjat igényelhet. Fontos kitétel továbbá a nyugdíj kérelmezésekor, hogy a nyugdíjmegállapítás időpontjában az igénylő személy nem lehet biztosított, vagyis nem állhat semmilyen munkaviszonyban, sem belföldön, sem pedig külföldön.

Jól jön a kiegészítő jövedelem

Az idősebb korban felmerülő egészségügyi kiadások is sokba kerülhetnek, de egy autó fenntartása is jelentős kiadással jár, nem beszélve a szabadidő kellemes eltöltéséről, például a külföldi utazásokról. Ugyan jelenthet kiegészítő jövedelmet a nyugdíj melletti munkavégzés, bár valószínűleg a többségnek nem az az álma, hogy még a nyugdíj mellett is munkát vállaljon.
A nyugdíj mellett viszont jól jön bármilyen kiegészítő jövedelem. Az időben elkezdett nyugdíj előtti öngondoskodás lehetőségei között érdemes megemlíteni az adókedvezményekkel is támogatott önkéntes nyugdíjpénztárat, valamint a nyugdíjbiztosítást is, amely az előbbinél rugalmasabb megtakarítási forma, ellenben az állam szintén több kedvezménnyel is támogatja. Előrehozott öregségi nyugdíj: a korábbi évek törvénymódosításai miatt minden előrehozott nyugdíjba menetelt érintő jogszabályt eltöröltek, így öregségi nyugdíj kizárólag az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor állapítható meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában