Horvát és szerb nemzetiségűek is választottak vármegyénkben

Dombóváron horvát, Medinán szerb nemzetiségi önkormányzat alakul.

Révészné Hanol Erzsébet

Dombóváron horvát nemzetiségi választást is tartottak vasárnap. A nyolcvanhét szavazásra jogosult állampolgár közül hetvennégyen járultak urnához, bár a voksolás nem tartogatott túl sok izgalmat. A városban ugyanis a megválasztható horvát képviselők száma három, és pont ennyi jelölt neve szerepelt a szavazólapon: Börcsök Izabella, Árok Attila és Bosnar Gabriella. Ők mindhárman az Országos Magyar–Horvát Baráti Társaság színeiben indultak.

Medinán a szerb nemzetiségű lakosság döntött a nemzetiségi önkormányzat összetételéről. A huszonhét szavazásra jogosult választópolgár közül huszonegyen nyilvánítottak véleményt. Voksaik alapján Szokics Pájó, Szokics Mitó és Szokics Elekné alkotja majd a testületet. Mindhárman a KRUG Művészeti Egyesület jelöltjeként mérették meg magukat.

Pakson ukrán nemzetiségi választást is kiírtak, de a Nemzeti Választási Iroda honlapján szereplő információk alapján erről nem érkezett jegyzőkönyvi adat.

Alacsony volt a részvétel a roma nemzetiségi választáson

A nemzetiségi önkormányzatok választásakor a 13 nemzetiség közül a romák szavaztak a legkisebb arányban. A szavazati joggal rendelkezőknek mindössze 60,7 százaléka voksolt, miközben a többi nemzetiségnél 70,5–82,9 százalék volt a résztvevők aránya.

Tolna vármegyében az országosnál is alacsonyabb volt a szavazási kedv, a névjegyzéken szereplő 6488 közül csak 3534-en voksoltak, de szavazataik közül 514 nem is volt érvényes. 

Hétfőn délután 94,23 százalékos feldolgozottság mellett a következő volt az eredmény: a Cigány Közösségek Szövetsége (CIKÖSZ) képviselőjelöltjeire 1907-en, a Roma Integrációért Országos Szövetség jelöltjeire 568 szavaztak, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) jelöltjei 344 és a Jövő Alakítók Szövetségének (JASZ) képviselőjelöltjei 201 szavazatot kaptak. Így 4 mandátum jutott a CIKÖSZ-nek, s Gomán Gyula István, Berki Attila, Karaszi Károly és Farkas Gergő Gyula lett tagja a megyei roma kisebbség önkormányzatnak, a JASZ színeiben Kalányos János, a MCF-ből Balogh László és a RIOSZ-nak adott szavazatok alapján Orsós István lett még a testület tagja. 

Ez még nem hivatalos eredmény, ugyanis a hivatalos jegyzőkönyvek szerdáig érkeznek meg Szekszárdra, ahol a hiteles végeredmény születik. Arról pedig, hogy ki legyen a Tolna Vármegyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, elnökhelyettese, a képviselők az októberi alakuló ülésükön döntenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában