oktatás

2018.06.18. 11:30

A tagozat növendékei követendő példák

A PTE IGY Gyakorlóiskola Táncművészeti Tagozatán folyó szakmai munka magas színvonalát újabb eredmények bizonyítják. A tagozat megőrizte a Magyar Táncművészeti Egyetem Referencia intézménye címét és több versenyen is szépen szerepeltek a növendékek.

Budavári Kata, fotó: TN

A PTE IGY Gyakorlóiskola Táncművészeti Tagozatának növendékei követendő minták a jövő nemzedék számára. Ezt Bucsányiné Gréczy Gabriella igazgató mondta köszöntőjében a tagozat hagyományos koncertvizsgáján. A rangos múltra visszatekintő eseményen tizenhárom évfolyam, százötven gyermek bemutatóját láthatták szülők, testvérek, nagyszülők, barátok és ismerősök.

Olyan produkciókat nézhettek meg a Babits Mihály Kulturális Központban, amelyekkel Valkainé Daczó Eszter, Táborfi-Rónai Nóra és Valkai Csaba Csanád tanítványai a tanév során versenyek bíráit, a tagozat munkáját ellenőrző szakembereket kápráztatták el. Akárcsak az előző esztendőkben, úgy az idei tanévben is, a fiatal táncosok több országos versenyen vettek részt, ahol modern tánc, kortárs tánc, mozdulatművészet és jazztánc kategóriákban kiemelkedő eredményeket értek el. A huszonkét érem mögött rengeteg munka, sok-sok áldozat és még több közös élmény van. A hat arany, négy ezüst, kilenc bronz, egy negyedik helyezés, valamint az egy arany és egy bronz minősítés azonban méltó elismerése a Táncművészeti Tagozaton történő magas szintű szakmai munkának.

Valkainé Daczó Eszter művészeti vezetőtől megtudtuk, a versenyző osztályok bejárták egész Magyarországot, Keszthelytől Budapestig vitték a jó hírét az intézménynek. Háromévente rendezik meg az Országos Modern, Kortárs tánc Tanulmányi Versenyt, amelyen idén az intézményt a továbbképző hetedik és tizedik évfolyama képviselte. A hetedik osztály csoport-modern tánc kategóriában harmadik, duett-modern tánc kategóriában pedig második helyezést ért el. Endeli Réka és Sági Dóra duettje a Helikon Országos Középiskolák Versenyén arany minősítést szerzett, csoportban pedig bronzot, olyan intézmények mellett, mint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának növendékei. Bár az intézmény nem művészképző, évről évre egyre több tanítvány orientálódik a professzionális képzés irányába. A tagozat diákjai közül van, aki a Magyar Táncművészeti Egyetem klasszikus balett szakára, és van, aki a Pécsi Gimnázium és Szakközépiskola táncművészeti szakára nyert felvételt.

A pedagógusok nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozás mellett az utánpótlás biztosítására, a táncművészet népszerűsítésére. Valkainé Daczó Eszter tájékoztatása szerint a képzés lehetőséget ad a tanulóknak, hogy betekintést nyerjenek a táncművészet különböző műfajaiba, elsajátítsák az egyes tánctechnikák alapjait, fejlődjön improvizációs készségük, kreativitásuk, kiszélesedjen mozgáskultúrájuk.

Hogy a tanárok jó úton járnak, az is bizonyítja, hogy a tagozat ismét elnyerte a Magyar Táncművészeti Egyetem gyakorlóiskolája, referenciaintézménye rangos címet, amely lehetővé teszi a folyamatos megújulást. Az egyetem által biztosított szakmai felügyelet a pedagógusok számára naprakész tudást biztosít, munkájuk színvonalát emeli.

Újdonságok a következő tanévben

A következő tanévben, egy pályázat elnyerésének köszönhetően, a növendékek a Magyar Táncművészeti Egyetem előadásait látogathatják meg, betekinthetnek a világhírű campuson történő mindennapi munkába, a pedagógusok pedig továbbképzéseken vesznek részt. Más újdonság is várható a táncművészeti tagozat életében, hiszen a Táncpedagógusok Országos Szövetsége versenyprogramjait módosítva, az országos versenyeket megelőzően regionális bajnokságokat szervez országszerte. A déli régióban Szekszárd városa, a PTE IGY Gyakorlóiskola, AMI és Gyakorlóóvoda Táncművészeti Tagozata rendezi meg az országos elődöntőt, mindezzel igazolva a magas színvonalú szakmai munkát, amit az intézmény pedagógusai és növendékei képviselnek. A bajnokság új színt visz a város kulturális életébe, tovább szélesíti a nagy hagyományoknak örvendő táncpalettát a jövő városában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában