hagyományőrzés

2018.08.05. 13:00

Őrzik a bukovinai székely népdal kincset

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

Cikói Hagyományőrző Egyesületként folytatja tevékenységét a korábbi német-székely egyesület. Bogos Jeromosné, aki alakulása óta, vagyis 18 éve vezeti a szervezetet, elmondta, hogy a névváltoztatás arra is lehetőséget teremt, hogy bővüljön a tevékenységi körük. Felidézte, hogy korábban egy német és egy székely kórus is működött a településen, majd kisebb-nagyobb kihagyásokat követően döntöttek úgy, hogy együtt folytatják. Azóta Szabóné Gáncs Tünde a művészeti vezetőjük.

Az elmúlt években hatszor nyert Aranypáva díjat az egyesület, háromszor Aranypáva nagydíjjal ismerték el őket a minősítőkön, kétszer pedig különdíjat kaptak. A Kárpát-medencei Vass Lajos Népzenei Versenyen pedig nagydíjat nyertek. Bogos Jeromosné hozzátette, idén utoljára, ha lesz rá lehetőség, még megpróbálkoznak egy újabb minősítéssel, utána csak fellépéseket vállalnak.

Bogos Jeromosné alakulása óta vezeti az egyesületet Fotó: Mártonfai Dénes

Kizárólag bukovinai székely népdalokat énekelnek, illetve a hagyományos karácsonyi koncert okán néhány karácsonyi dalt is felvettek a repertoárba. Minden évben fellépnek az idősek napi ünnepségen, a szüreti rendezvényen, és énekeltek már több környező országban is, illetve Cikó német testvértelepülésén. De ahová hívják őket, szívesen mennek, szívvel, lélekkel énekelnek. Két lemezük jelent meg, ezeken összesen mintegy nyolcvan dal hallható, hogy így is továbbadják azokat a jövő nemzedéknek, mert bár szeretnék, a fiatalok nem igazán csatlakoznak az egyesülethez.

A szervezetet a települési és a német nemzetiségi önkormányzat, a TETT és a Völgységi Önkormányzatok társulása, valamint pártolók támogatják. 2015-ben a cikói önkormányzat a faluért végzett tevékenység elismeréseként emlékplakettet adományozott minden tagnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában