Farkas Péter

2019.01.17. 14:00

A könyvszobrokat újra lehet olvasni kihajtogatva

Valódi értéket képviselnek azok a könyvek, amelyekből Farkas Péter szobrokat alkot; az alkotások megvásárolhatók és olyan népszerűek, hogy két nappal ezelőtt a tizenkettedik kiállítást rendezték meg a könyvszobrokból.

Brunner Mónika

Fotó: Mártonfai Dénes

Farkas Péter könyvszobrász tizenkettedik kiállítását nyitották meg nemrég Szekszárdon, a Babits Mihály Kulturális Központ Bakta galériájában, ahová sokan érkeztek, hogy együtt ünnepeljék meg az alkotó sikereit. Tizenöt könyvszobrát állították ki, a majd kilencszáz alkotásából igyekezett a legkülönlegesebbeket kiválasztani.

– Nagyon sok kérdést kaptam, a kiállításra látogatókat leginkább az érdekelte, hogyan készülnek a könyvszobrok, és melyik a kedvenc alkotásom. A kiállításról a kedvencem a bagoly formájú könyvszobor, a készítési folyamatokról pedig részletesen beszéltem – mondta lapunknak Farkas Péter.

A könyveket főként antikváriumból, hagyatékokból szerzi be. A Világirodalom Remekei sorozatot előnyben részesíti, mert sok példány érhető el belőle, és a hajtogatáshoz jó minőségűek a lapjai. A Bibliából ugyan még nem készített könyvszobrot, de Shakespeare, Hemingway, Charles Dickens művekből már igen. Akiben esetleg felmerülne, hogy a könyvszobrászat tönkreteszi a könyvet, annak jó tudnia, hogy Farkas Péter olyan technikát használ, amely során nem vág ki semmit a könyvből, nem sért betűket, tehát az adott könyv beltartalmi része megmarad.

– Minden oldalon egy-egy szamárfület hajtok alul-felül, ami középen megmarad, az adja ki a mintázatot, grafikát, alakzatot. Ez az alaptechnika, de lesz néhány könyvem, amely továbbfejlesztett technikával készül; apróbb bemetszéseket ejtek a lapon, az alkotás így térbeli hatásúvá válik. Az apró párhuzamos bemetszéseket a lap szélén ejtem, de nem eltávolítom, hanem a könyv belseje felé behajtom öt-nyolc milliméter mélységig. A könyv lapjai lényegében úgy vannak behajtva mint egy szamárfül. Akinek van türelme, az elkészült szobrokat akár ki is hajtogathatja, és utána el tudja olvasni a könyvet – mondta lapunknak Farkas Péter.

Mint kiderült, a 864. könyve nemrég elkészült, az idei évben pedig még számos alkotás várható tőle a legkülönfélébb témákban.

Szinte bármilyen formát el tud készíteni

A könyvszobrok ára mintától és formától függően változik. Farkas Péter szinte bármilyen szimbólumot, szöveget, formát el tud készíteni, a vágott technikával pedig a hosszabb feliratok és a bonyolult, részletgazdag minták sem fognak ki rajta. Eredeti szakmája gépészmérnök, és ugyan öt éve foglalkozik a könyvszobrászattal, de csak bő egy éve lett a hivatása. Szeret sportolni, nyáron tengerparton nyaralni, télen síelni, imádja a hegyi túrákat, kirándulásokat, az Ifjúsági Unió Túra Egyesületben pedig aktív önkéntes munkát végez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában