újévi koncert

2020.01.03. 11:30

Vidámsággal nyitotta a 2020-as évet a Budapest Ragtime Band

Újévi koncertet adott a negyvenéves Budapest Ragtime Band a Babits Mihály Kulturális Központ Színháztermében. A vidám hangulatú műsor több stílusból, ragtime-, dixieland- és jazzszámokból tevődött össze. Meglepetésvendég is felbukkant, aki Frank Sinatra-dalokat énekelt a koncerten a nagy létszámú közönségnek.

Foray Nándor

Fotó: Makovics Kornél

A ragtime a legkorábbi könnyűzenei műfajok egyike, ismertette Gayer Ferenc, a zenekar vezetője és nagybőgőse a koncert előtt. Az 1880-as, 1890-es években keletkezett az európai klasszikus zenéből, és keveredett az afroamerikai előadásmóddal. Szórakozóhelyeken született meg, de aztán bekerült a koncertekbe is. Eleinte főleg zongorára íródott. Fogadtatása egyöntetűen pozitív volt. Ami nagyon fontos, hogy a jazz gyökerét képezte. Ám a ragtime mint önálló műfaj is megmaradt a mai napig.

A Budapest Ragtime Band tagjai annak idején látták azt a nagyszerű 1973-as filmet, amelynek A nagy balhé a címe. Az ott filmzeneként alkalmazott ragtime-ok nagyon megtetszettek nekik. Ők is hangszereltek ilyen zenéket saját stílusukban, saját habitusuknak megfelelően – ebből alakult ki a Budapest Ragtime Band. Ez a korai zene tehát az alapja annak, amit a mai napig játszik a banda. Tradicionális jazzt, vidám feldolgozásokat is, de mindet a ragtime stílusában.

Sokszor jártak Szekszárdon, ez az újévi koncertjük sem az első volt itt. A Babits Mihály Kulturális Központ mellett a Művészetek Házában, sőt a Garay János Gimnáziumban is volt már fellépésük. Nyári fesztiválon a belső udvarban játszottak.

Ezúttal elhozták Bozontot, azaz Nagy Kristóf énekest, aki saját blokkjában Frank Sinatra-örökzöldeket énekelt. Ez újdonságnak számított, ezenkívül viszont a megszokott Budapest Ragtime Band-programmal készültek.

Negyvenéves a zenekar, őszre szerveznének nagyobb születésnapi rendezvényeket, de addig is lesznek koncertek. Mennek például Jászberénybe, kétszer is fellépnek Budapesten, jó évnek ígérkezik 2020, közölte Gayer Ferenc.

Január 1-jén a konferálást nagyrészt Széki József, a Budapest Ragtime Band xilofonosa végezte. A koncert egy pontján azt mondta: amikor nagyon jól érzi magát, mindig elmond egy verset. Így hát elszavalta Mézga Aladár Elfelejtem kezdetű költeményét, hogy aztán felcsendüljön a Mézga család című televíziós rajzfilmsorozat szeretett főcímdala az együttes jóvoltából.

Nagy Kristóf énekes a koncerten elárulta, alapvetően nem izgulós típus, most mégis izgul, mert amikor ilyen szuper zenészeket és ilyen szuper zenét lát és hall, nehéz megőrizni az önbizalmat. A zenekar ráadásul vidám hangulatot teremtett, ő viszont érzelmesebb dalokkal érkezett: Frank Sinatra világába kalauzolt bennünket. Úgy vélte azonban, ez a kis énekes blokk arra is jó, hogy az energikus szórakoztatás mellett szívhez szólóbb zenélést is bemutathasson az együttes.

Nagy Kristóf előadta például személyes kedvencét, a My Wayt, amely már fiatalon elvarázsolta őt. Utolsó száma a Sway volt, ugyancsak Frank Sinatrától. A színpadra állás különleges pillanatot jelentett a vendégénekes számára, mivel kedves dalokat énekelhetett kedves közönségnek.

A határon túli magyarságot sem feledik, gyakran kapnak tőlük meghívást

A Budapest Ragtime Band fellépett már több alkalommal a Berlini Filharmónia nagytermében, rendszeresen turnéznak Angliában, két ízben vendégszerepeltek a Kanári-szigeteken, hatszor jártak az Amerikai Egyesült Államokban, meghívást kaptak Mexikóba, jártak Európa összes országában, több német, svájci, lengyel, olasz stb. fesztiválon játszottak, külföldi jazzklubokban is gyakran megfordulnak. Olyan nagyságokkal adhattak koncertet, mint Dave Brubeck, Chris Barber, Clark Terry, John Sco­field, Johnny Griffin.

A Budapest Ragtime Band tagjai fontosnak tartják a határon túli magyarsággal való kapcsolattartást, akikhez gyakorta kapnak meghívást. Már az 1990-es évek elejétől koncertjeikkel aktív résztvevői a magyar közösség kulturális életének, világszínvonalú magyar nyelvű műsorukkal, a határainkon túl élő nemzettársaink nemzettudatát is erősítik. Nagy sikerrel játszanak a magyarlakta területeken. Rendszeresen vállalnak jótékonysági koncerteket is. Méltóképp képviselték Magyarországot a világ minden táján.

[embed]]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában