nemzetközi fúvós napok

2020.08.26. 17:30

Az operaház fuvolaművésze adott koncertet a tolnai templomban

Wessely Gábor

Fotó: Wessely Gábor

A Nemzetközi Fúvós Napok Fesztivál keretében adott koncertet kedden, Tolnán, a katolikus templomban Scheuring Kata. A fiatal fuvolaművész máris nemzetközi ismertségre tett szert. Az operaházban dolgozik. A zeneakadémián végzett s rövid ideig Finnországban is tanult. Hazai és külföldi zenei versenyeken jelentős sikereket ért el. Koncertezett többek között Ausztriában, Olaszországban, Franciaországban, Lengyelországban, Németországban és Svédországban. Az operaházi társulattal járt Jordániában, az USA-ban és a határainkon túli magyar lakta területeken. Azt mondja, hogy két dolog kell a fuvolajátékhoz: jó rekeszizom és sok gyakorlás.

Ez az év most nem olyan zsúfolt, mint a többi, az operaház felújítása és a járványhelyzet miatt. Van hely a naptárjában, ám egy keresett művész ilyenkor sem unatkozik. Szólistaként is gyakran fellép, de Tolnán Ana Granik, a Budapesten élő horvát zongoraművész kísérte.

Scheuring Kata és Ana Granik előadása a tolnai katolikus templomban (Fotó: Wessely Gábor)

Mennyire szeretik az emberek a komolyzenét, és egy komolyzenésznek tetszik-e a mostanában menő könnyűzene? A kérdésekre Scheuring Kata így válaszolt:

‒ Én olyan közegben mozgok, ahol szeretik a komoly műfajt, de persze tudom, látom, hogy általánosítani nem lehet. Ezért, például Tolnára is olyan koncertet hoztam, ami mindenkit meg tud szólítani, reményeim szerint azt is, aki nem komolyzene-rajongó. Játszani nem játszom, se jazzt, se más ilyesmit, de hallgatni sok mindent szoktam. Sokféle zenét szeretek, és azon vagyok, hogy engem is szeressenek. Hogy zenei élményt adhassak. Az előadó művészet igazi társasjáték. A sikerhez az kell, hogy a fellépő is és a közönség is jól érezze magát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában