sajtófotó

2020.09.11. 19:10

Mártonfai képek a Capában

Steinbach Zsolt

Fotó: Mártonfai Dénes

Újabb fővárosi fotókiállításon szerepelnek kollégánk képei. A Standby című szabadtéri tárlat után Mártonfai Dénes fotográfiái a szakma legrangosabb hazai seregszemléjén, a Magyar Sajtófotó Kiállításon is láthatók, november 15-ig, a budapesti Capa Központban.

Az immár 38. sajtófotó kiállítást a Magyar Újságírók Szövetsége Fotóriporterek Szakosztálya szervezi. A tárlatot minden évben pályázat előzi meg, amelyre a hivatásos fotósok mellett amatőrök és határon túli magyarok is beküldhetik képeiket.

A fotókat nemzetközi zsűri értékeli. A kiállításon a díjazott alkotások mellett a tárlat kurátora által kiválasztott képeket is bemutatják.

Mártonfai Dénes idén Murgáról készült fotósorozatával is pályázott. Lapunk fotórovatának vezetője ezúttal nem került a díjazottak közé, a kiállításra azonban beválogatták a sorozatát, illetve a sajtófotó évkönyvbe is bekerült egy képe.

Fotók: Mártonfai Dénes

A tíz fotográfiából álló, Murgáról szóló, a „Mindennapi élet” kategóriába nevezett sorozat darabjai zömmel 2019-ben készültek, de korábbi felvételek is szerepelnek benne. Tolna megye legkisebb, valaha sokkal szebb napokat látott települése ihlette képek a lassú elmúlás hangulatát árasztják, de nem költői, fájdalmasan gyönyörű, inkább realista-nyomasztó ábrázolásmóddal.

A málladozó falú templom a két imádkozó asszonnyal, a gyászolók a ravatalnál, vagy a házilagos kivitelezésű halálfejes baseballsapkában rágyújtó férfi fotója is egy kis magyar rögvalóságot villant fel. Méghozzá úgy, hogy a képek hiába a „mindennapokról” szólnak, korántsem mindennapiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában