múzeumi kaland

2020.10.15. 20:00

A múzeum titkos helyiségeit szemlélték meg

Kalandtúra pincétől a padlásig elnevezéssel zajlott a Wosinsky Mór Megyei Múzeum programja csütörtökön. Általános iskolások, majd felnőttek élték át a nagy kalandot.

Foray Nándor

2020.10.15 Szekszárd Szekszárdon a megyei műzeumban a múzeumi Őszi Fesztivál keretében diákokat láttak vendégül. A diákok a Szekszárdi Gyakorló suliból érkeztek 3-A osztályosok.Fotó_Makovics Kornél

Fotó: Makovics Kornél

Andrásné Marton Zsuzsanna múzeumpedagógus elmondta: a Múzeumok Őszi Fesztiválját először 2006-ban rendezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. – Intézményünk ettől kezdve, tehát tizennégy éve szervez szeptember végétől november közepéig közönségcsalogató programokat, melyek egyik legvonzóbb rendezvénye a „Zseblámpás kalandtúra pincétől a padlásig”. Lényege, hogy a múzeum kulisszatitkait fedezhetik fel, olyan helyekre visszük a látogatókat, ahova egyébként nem mehetnének be, jegy megváltása esetén sem. Hiszen a padlás még bejelentéssel sem látogatható, a pincébe és a látványtárba pedig csak külön bejelentéssel szabad bemenni.

A túra a padlásba merészkedéssel veszi kezdetét. Fönt megnéznek például mamutcsigolyacsontot, ősgímszarvasagancsot és őstulokszarvat, ezeket meg is foghatják. Vannak ásatások során előkerült leletek csomagokban, amelyekbe zseblámpa segítségével tekinthetnek be. Néprajzi tárgyak is vannak. Olyan, régi tárgyakról van szó, melyek annyira nem jó állapotúak, hogy kiállításba kerüljenek, ugyanakkor méltók arra, hogy az utókor számára megőrződjenek.

A pincemúzeumban található Látványtár az időben visszafelé haladva, a huszadik századtól egészen az őskor utolsó előtti szakaszáig, a bronzkorig mintegy hatezer műtárgyat mutat be. Ennek az állomásnak is van interaktív része, fiókokban lehet kutakodni, számítógépen a tárgyakat beazonosítani, többféle információs program segíti a feldolgozást vagy akár a témához kötődő játékos programokkal az élményszerűség biztosítását. A következő állomás a restaurátorok műhelye szokott lenni, az ezúttal a bent folyó munka miatt kimaradt. Végül a múzeum könyvtárában kötnek ki a túrázók.

Nem kizárólag a gyermekeket szólítja meg a felhívás, tizenöt órától évek óta a felnőtt korosztály a soros; ebben az időpontban elsősorban a Szekszárdi Múzeumbarát Egyesület tagjai vesznek részt e rendhagyó múzeumlátogatáson, de természetesen minden érdeklődőt szívesen fogadnak. Igaz, a koronavírus-járvány miatt regisztrálni kellett. Minden egész órában indul csoportvezetés.

A Gyakorló Általános Iskola 3. a osztályának huszonöt tanulója tette meg a nap első pincétől a padlásig tartó kalandtúráját. Osztályfőnökük, Aczél Ildikó azt mondta: most vettek először részt ezen a programon, mert a diákok harmadik osztályosként értek meg rá. Nagyon értelmes, nyitott, érdeklődő, befogadó gyerekek, nagyon szerették volna megnézni a múzeum rejtett zugait.

Csütörtökön még a Dienes Valéria Általános Iskola diákjai, továbbá felnőttek csatlakoztak az eseményhez. A korábbi években számos szekszárdi és környékbeli általános iskolából jelentkeztek osztályok, de jöttek már középiskolások, sőt egyetemisták is.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában