portré

2021.09.29. 14:00

Hitről, hűségről, hazafiságról énekel a Kárpát-medencében

A templomok éjszakáján, Tolnán adott koncertet Mészáros János Elek, a Csillag születik című tehetségkutató verseny 2012-es nyertese. Nemcsak az énekhangja, de a dalok közötti összekötő szövegei is nagyon megfogták a közönséget, melyekben a hitről, a hűségről, a hazaszeretetről beszélt.

Wessely Gábor

Csillag született. Nem kiscsillag; nagycsillag. Tehetségét és testalkatát tekintve egyaránt nagy Mészáros János Elek, a 2012-es Csillag születik című televíziós tehetségkutató verseny nyertese. Ezzel, mármint „kiscsillag” voltával ő maga is poénkodott a tolnai templomban, ahol szombaton lépett fel, a templomok éjszakája programban. Az agrármérnökből lett operaénekes járja az országot, járja a világot. Már 1300 koncert van a háta mögött és tíz cédéje jelent meg, karácsonyi énekekkel, operettrészletekkel, hazai és külföldi táncdalokkal, hazafias énekekkel, katonadalokkal. Hitgyakorló református, lakóhelyén, Alcsútdobozon presbiter. Későn érő alkat, amit ő úgy pontosít, hogy amikor Isten megszólítja, küldi, akkor teszi meg a szükséges lépéseket. Először 32 évesen nyert díjat a Simándy énekversenyen, s amikor egy ország megismerte 42 esztendős volt.

– Székesfehérváron a földhivatalban dolgoztam – idézi fel az egy évtizeddel ezelőtt történteket –, s miután megnyertem a versenyt még egy évig ott maradtam. Utána elmentem két év fizetés nélküli szabadságra, mert annyi meghívást kaptam, hogy munka mellett nem győztem. S mivel a fellépések száma továbbra sem csökkent, vállalkozóként folytattam az életemet.

A kiváló tenor híre az országhatárokon túlra is eljutott. Működési területének a Kárpát-medencét tekinti, de énekelt Oroszországban, Németországban és Kanadában is. Elég érdekes dolgokat mond arra vonatkozóan, hogy mekkora a hangterjedelme, vannak-e az övénél nagyobb hangok a hazai pályán, illetve hogyan fogadták be a menő sztárok, a képzett énekesek őt, aki ugyan éveken át gyakorolt, tanult, járt – munka mellett – neves előadókhoz magán­énekre, de mégiscsak kerülőutakon jutott el a színpadig.

– Sehogy se fogadtak be, de ez így van rendjén – közli, cseppet sem csalódottan. – Akik iskola rendszerű képzésben növekedtek fel, s nyilván kihozták magukból amit lehetett, aztán versenyezve egymással elfoglalták a pozícióikat, miért foglalkoznának másokkal? Nekem megvannak a kellő hangi adottságaim; sosem elemezgettem, hogy mekkora a hangterjedelmem, amit akarok, azt el tudom énekelni, és kész.

Meg van győződve arról Mészáros János Elek, hogy az Úristen nem véletlenül teremtett bennünket magyarnak. Hű gyermekei kell, hogy legyünk Neki is, a hazának is! Előadásai során, a dalbetéteket összekötő szövegekben mindig kitér a hit, a hűség mellett a magyarságtudat fontosságára. Nem érti, hogy egyesek miért szaladnak el az átmeneti nehézségek elől ebből az országból. Véleménye szerint itt a helyünk, és Magyarország felemelkedésének a templomokból kell elindulnia.

– Meg kell nézni a nyugati társadalmakat – mutat rá –, mi lett belőlük! Ahonnan kirekesztik Istent, ott nem marad üresen a helye… Van tennivalónk bőven e téren. Én minden fellépésemen igyekszem ezt hangsúlyozni. A legnagyobb városokba és a legkisebb falvakba is elmegyek, ha hívnak. Most Ceglédről jöttem Tolnára, ahol egy Kossuth-rendezvényen, egy huszártalálkozón vettem részt. Először mindenütt meg kell fogni a közönséget, a lelkükre hatva, s akkor érdekelni kezdi őket a dolog és maradnak. Templomi közegben ez könnyű, mert oda azért jönnek, hogy felemelő gondolatokat és énekeket halljanak. Egy fesztiválon vagy utcabálon viszont meg kell küzdeni minden emberért. Ami nem azt jelenti, hogy aprópénzre kell váltani a tehetséget, de bizonyos fokig alkalmazkodni kell az igényekhez. Megtalálni, ami összeköt bennünket. Az olcsó szintre viszont sosem megyek le. Az nem az én utam, nem az én világom.

Megkapta a Fejér megyei Prima-díjat is

Mészáros János Elek 1970-ben született. Alcsútdobozon nőtt fel, református családban. Nőtlen, az ottani református gyülekezet presbitere. Agrármérnöki diplomát Mosonmagyaróváron szerzett. Sokáig a szakmájában dolgozott, részint szövetkezetben, részint földhivatalban. Munka mellett magánénekre is járt, s indult különböző megmérettetéseken. A következő eredményeket érte el: Simándy-énekverseny II. díj (2002), Dal-via-dal énekverseny II. díj (2005), Csendül a nóta énekverseny I. díj (2009), Csillag születik tehetségkutató verseny győztese (2012), Szenes Iván Művészeti Díj (2012), Fejér megyei Prima-díj és Prima közönségdíj (2014), Vörösmarty Mihály-díj (2016). Ismertté vált, számos helyre hívják, sok koncertet ad az egész Kárpát-medencében. Eredeti mesterségétől sem távolodott el, többek között bor- és pálinkakészítéssel is foglalkozik, azzal is szép eredményeket elérve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában