Hagyományőrzés

2022.04.25. 17:21

Különleges programmal várták az érdeklődőket a tájházak napján

Könyvbemutatóval és ingyenes programokkal várták az érdeklődőket a tájházak napján szombaton Decsen. Különleges egésznapos tárlatvezetést tartottak, ezzel a népművészet és a hagyományok ápolásának fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet.

F: E. B.

Nagy Zoltánné népi iparművész tartott gyöngyfűző foglalkozást a gyerekeknek.

– Minden évben csatlakozunk a Tájházak Szövetsége által meghirdetett eseményekre. A tájházak napját az eseményt mindig Szent György napjához kapcsolódva szervezik meg, mivel a paraszti hagyományban április 24-éhez kötik az állatok kihajtását, a természet megújulását a tavasz miatt és az újjászületést – mondta Kiss Erika művelődésszervező. Hozzátette, hivatalosan a tájházak nyitása is erre a napra datálódik.

Az eseményen fellépett a sárpilisi Tüskerózsa Dalkör, a Decsi Hagyományőrző Férfikórus és a Gyöngyös Bokréta Hagyományőrző Asszonykórus, akik előadásait a Görönd Citerazenekar kísérte hangszerrel. A délelőtt folyamán hímzés és gyöngyfűzés bemutatót is tartottak népi iparművészek munkáiból.

Balázs Kovács Sándor Bölcsőtől a sírig című könyvét mutatta be, Gutai István, nyugalmazott könyvtárigazgató, író beszélgetett vele. A könyv a sárközi családok szokásait, hagyományait mutatja be születéstől halálig. A néprajzos negyven évi kutatását dolgozza fel a könyv, több mint háromszáz oldalon át.

– A könyv alcíme Az emberi életfordulókhoz kapcsolódó népszokások a Sárközben. Ez azt jelenti, hogy a születéshez, a házassághoz és a halálozáshoz kapcsolódó sárközi népszokásokat foglaltam össze. A kötetben három nagy fejezet van, ami az előbb említett három fő témakört dolgozza fel alfejezetekben. Olyan jellegű népszokás elemeket próbáltam összefoglalni, amelyek elsősorban a Sárközre jellemzők. A születés kapcsán például foglalkozom az egyke problémával, ami igen jellemző volt az 1930-as években. 

A keresztszülő választással, a gyerekek névválasztással is foglalkozik a könyv, és azokkal a szokásokkal is, amit a gyermekágyi időszakban el kellett végezni, hogy a kisgyermekek egészségét és életét megóvják a gonoszoktól. Ehhez mágikus cselekedeteket kellett elvégezni, amit részletesen bemutat a könyv – mondta el írója.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában