A költészet napja

2022.04.11. 20:01

Valóságos versmaraton volt Tolnán

A költészet napja volt hétfőn, József Attila születésnapján sok rendezvényt tartottak megyeszerte e napon, illetve már a megelőző hétvégén is.

Munkatársainktól

Bátaszéken a hallgatóságot zömében diákok alkották, de sok arra járó felnőtt is megállt meghallgatni az előadókat (Fotó: Ócsai Krisztina)

Bátaszék 
A költészet napjára emlékeztek Bátaszéken, ahol immár hagyomány, hogy a Romkertben tartottak ezen a napon ünnepséget. Délelőtt tíz órakor a különböző generációk mondtak itt verseket: az óvodások kezdték a műsort, majd a kisiskolások, a felső tagozatosok, a középiskolások, a felnőttek, és végül a nyugdíjasok következtek.

A műsor végén közösen mondtak el egy József Attila-verset. Ócsai Krisztina, a műsort szervező művelődési ház munkatársa elmondta, az is hagyomány a városban, hogy a forgalmasabb helyeken, a várost átszelő fő utca több pontján, és a művelődési ház előtt – jellemzően a zebráknál, krétával írtak fel egy-egy József Attila-idézetet az aszfaltra. 

Szekszárd 
Újszerű módon köszöntötték a magyar költészet napját Szekszárdon, a Babits Kulturális Központban. Egész nap egy vetélkedő zajlott, amelyet mindenki egymaga teljesíthetett, méghozzá mobiltelefonnal. A Qöltői rejtelmek címben a Q utalt arra, hogy az élet már oly sok terén használt QR-kód segít a megfejtésben.

Qöltői Rejtelmek QR-kódolva a Babits kulturális központban (Fotó: Mártonfai Dénes)

A jutalom a végén egy kupon volt, amelyet a kulturális központ kávézójában mindjárt be lehetett váltani kávéra vagy teára. A költészet napi programot egy koncert zárta. A Babits Mihály Emlékházban hétfő délután mutatta be Rubányi Anita Babits Mihály szerelmes verseit, a költeményeket hegedűn és brácsán Kovács József és Siklósi Krisztián kísérte.

Tolna 
A Covid-járvány miatti kétéves kihagyás után óriási nevezési csúcs született a Tolnai Kulturális Központ által meghirdetett 13. Tolnai Vers­mondó Fesztiválon. Nem kevesebb, mint ötven kisdiák regisztrált az eseményre, zömmel Tolnáról és Mözsről, de akadt gerjeni és bogyiszlói nevező is. A hagyományokhoz híven kétfordulós volt a vetélkedő, így közel száz költemény hangzott el a gyerekek tolmácsolásában pénteken délután a Mag-Házban. Érthető, hogy a Vajda Tibor (a kulturális központ igazgatója), Heffner Erika (drámapedagógus) és Hornok Istvánné (nyugalmazott pedagógus) alkotta zsűrinek nem volt könnyű dolga a helyezések eldöntésekor.

A felső tagozatosok versenyében első lett Molnár Ferenc Regő (Széchenyi-iskola) , 2. Reiser Petra Kamilla, 3. Orbán Ákos (mindketten Wosinsky-iskola). Az alsósoknál 1. lett Bayer Vanessza (Wosinsky) és Vas Flóra Szofi (Széchenyi), 2. Babos Tamás (Széchenyi) és Kutasi Kristóf (Wosinsky), 3.Sebestyén Máté (Wosinsky) és Balogh Bernadett Ivett (Széchenyi). Különdíjat kapott Tornóczki István (Széchenyi). A Civil Voks különdíjasa Vas Flóra Szofi lett. 

Szombaton délután rendezték a kulturális központ által meghirdetett Versengő című versíró pályázat eredményhirdetését, zenés irodalmi esttel egybekötve, két kiváló előadó, Rubányi Anita és Kovács Gábor közreműködésével. Előbbi a pályázatra beérkezett alkotások közül adott elő több mint húsz verset, Kovács Gábor pedig Tolna megyei (kötődésű) költők megzenésített költeményeit énekelte gitárkísérettel.

A pályázatra tizenketten jelentkeztek, öt felnőtt és hét diák. A verseket Wessely Gábor (újságíró, költő), Dicső Zsolt (költő, újságíró) és Link Judit (tolnai könyvtárvezető) értékelte. Döntésük alapján a diákok közül 1. lett Heilig Dóra, 2. Panczof Laura Anna, 3. Klein Evelin és Ördög Tímea. A felnőttek versenyében Dombi Tinódy László szerezte meg az első helyet. 2. lett Nagy Ibolya Anikó, 3. Révész Ágnes. 

Paks
József Attila születésnapján, a költészet napja alkalmából került a városba egy új kulturális színfolt, a verselő-mesélő telefonfülke, amit Szabó Péter, a város polgármestere és Márkus Zalán a Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója adott át ünnepélyes keretek között hétfőn délelőtt. 

– Nagyon szépen köszönöm a kulturális központ minden alkalmazottjának, hogy ezt a verselő-mesélő telefonfülkét megalkották az Atom téren. Nagyon remélem, hogy a paksiak is minél többen betérnek majd ebbe a fülkébe. Hiszen az egyik fele valóban telefonfül­keként működik, csak éppen nem lehet benne telefonálni. Ha felveszik a kagylót, akkor paksiak mondanak el két-három percben versrészleteket. A másik felében pedig egy cserekönyvtár működik majd, ahová hozni és ahonnan vinni is lehet könyveket – mondta Szabó Péter, a város polgármestere.

Az eseményen Szabó Dávid adott elő gitáron megzenésített verseket. – József Attila, Kultúra című verse csupán néhány sor, de azt mutatja meg nekünk, hogy milyeneknek kéne lennünk. Vigyázzunk a virágra! Ez a telefonfül­ke is ugyanebből a célból készült, hogy vigyázzunk a kultúránkra, vigyázzunk a verseinkre, vigyázzunk az értékeinkre – mondta el beszédében Márkus Zalán, a kulturális központ igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában