Nobel-díjas szerző művét mutatta be a Deutsche Bühne Ungarn

2022.05.09. 17:30

A hölgyek fellázadnak és kirámolnak egy üzletet

Társadalombírálat is tetten érhető a DBU új darabjában. A színház Nobel-díjas író szerzeményét tűzte műsorára, amely magyar feliratozással is követhető.

Szeri Árpád

Zenés, szórakoztató darab a Magyarországi Német Színházban (Fotó: M. D.)

A Nem fizetünk, nem fizetünk! című vígjáték ősbemutatóját Magyarországon 1987-ben tartotta közösen a fővárosi József Attila Színház és az egri Gárdonyi Géza Színház. A Szekszárdi Német Színházban Bezahlt wird nicht! címmel csütörtökön este volt a premierje, ami azt támasztja alá, hogy a mondanivaló, az üzenet manapság, harmincöt év elteltével is időszerű. 

Ez ugyan nem nagy felfedezés, hiszen maga az olasz nemzetiségű szerző, a Nobel-díjas Dario Fo jelentette ki annak idején: „Amikor a komédia megírásához hozzáfogtunk, teljesen szabadjára engedtük a fantáziánkat. Olyan dolgokat jövendöltünk meg, amelyek akkoriban agyrémnek tűntek. A valóság azonban ránk cáfolt, és a legsötétebb elképzeléseinket is túlhaladta.” Tegyük hozzá, a világhelyzet ezen komor nyilatkozat óta sem javult... 

A korabeli – kedvező – kritika a darab politikai vonulatát is erőteljesen hangsúlyozta. A történet szerint ugyanis a főhősök, lázadva a kizsákmányolás ellen, a „Nem fizetünk!” mottóval kirámolják a szupermarketet, mert a folyamatosan dráguló árak miatt már az élelmiszerek vásárlását sem tudják megengedni maguknak. „Forradalmi elődeik a Bastille-t rombolták le, ők csak az élelmiszerboltig jutnak el” – írta a korabeli kritikus. „A harc eredménye meggyőzően kiábrándító: a szupermarketet kifosztó asszonyok csak otthon döbbennek rá, miféle silányságokat zsákmányoltak: kutyakonzervet, madáreledelt, továbbá mélyhűtött nyúlfejeket.” 

A társadalomkritika élét a Deutsche Bühne Ungarn darabja sem kívánja tompává tenni, a színház műsorajánlójában ezt olvashatjuk: a szerző „modern Commedia dell’arte-ja egy szatíra, mely a piacgazdaság visszás helyzetének bemutatása mellett tele van humorral, ötletességgel, hetykeséggel és egy nagy adag jókedvvel.” 

A Bezahlt wird nicht! Kilian Klapper rendezésében kerül a közönség elé, a szerepeket Paula Donner, Melissa Hermann, Sipos Eszter, Boglári Tamás és Dustin Leitol alakítja. A darab száznegyven perces, a kivetítőn magyar felirattal is követhető, értelmezhető, és így az a harsány nevetésekkel tűzdelt több mint két óra gyorsan eltelik. Aki szeret jókat derülni, az pénteken 16 órától ismét megtornásztathatja a rekeszizmait a DBU nézőterén. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában