Pécsváradi Leányvásár

2022.10.17. 20:00

Megyénkben élnek a legszebb lányok

A Tolna megyei leányokat találta a zsűri a legszebbnek szombaton a Pécsváradi Leányvásáron. Megyénkből a legtöbben – hárman – Decsről képviseltették magukat a hagyományos rendezvényen, de indultak Bátáról és Sárpilisről is néptáncosok. Összesen tizenegy szépség indult a szombati versenyen.

Farkas Eszter

Buzás Barbara (balról) - szakmai zsűri első helyezettje, Kardos Dorina - közönség szavazata alapján első helyezett, Balogh-Szabó Kata - különdíjas (Beküldött kép)

Hétvégén tetőzött a vénasszonyok nyara, így kellemes időben zajlott Baranya megye egyik legrégebbi népművészeti fesztiválja – több mint háromszáz éve rendezik meg –, ahol Sárközi népviseletek forgatagát láthatták az érdeklődők. A három napos rendezvény pénteken indult, a kulturális műsorok főként szombaton és vasárnap zajlottak.

A szakmai zsűri szavazata alapján Buzás Barbara, sárpilisi néptáncos lett az első helyezett, aki szinte beleszületett a néptáncos világba. Kolbert Margit, a Sárpilisi Gerlice madár Hagyományőrző Néptánc Egyesület vezetője, Barbara anyja elmesélte, lánya már csecsemőkorában is részt vett a táncpróbákon anyja karjában. Buzás Barbara huszonhat éve néptáncol az őcsényi és sárpilisi együttesben. Kiss Eszter szintén a tánccsoport tagja, akivel idén először indultak a szépségversenyen.

– Barbara egy ünnepi sárpilisi református fiatal asszony viseletet mutatott be. A szoknya világos selyem, mázolt virágú, melyen körbe a virágokhoz hasonló díszítés van. A kötője lila széles százvirágú pántlikával, islanggal és arany paszománnyal díszített, körben kézzel kötött rosttal. Ez a viselet már több mint száz éves. Rózsaszín francia selyem röpit viselt hozzá léghímzés díszítéssel, szoritkóval, nyakára váraljai fürtös nyaksi és nyakbodor került. Fején a ruha virágaihoz hasonló kendő volt, lábán fehér alapon rózsaszín bibbancsos kapca és piros papucs, kezében keszkenő – magyarázta Kolbert Margit. Vasárnap együttesük részt vett a menettáncban és a színpadon is műsort adott.

Ritkán oszt a zsűri különdíjat, azonban az idei évben különösen nehéz helyzetbe hozta őket Balogh-Szabó Kata, aki idén már harmadszor indult a pécsváradi szépségversenyen. A néptáncos a Bátai Sárköz Néptáncegyüttest képviselte a versenyen. – Tizenkét éve táncolok, Decsen a Gyöngyösbokrétában kezdtem, ahonnan négy évvel később kerültem át a bátai néptánccsoporthoz – mondta el Balogh-Szabó Kata, majd hozzátette: bátai katolikus lány nagy ünnepi viseletben vettem részt a versenyen.

Selyemszoknyát viseltem, amelynek az alapanyaga párizsi brokátselyem. Ez szőtt rózsákkal volt díszítve, valamint Bajkó Bence népviseleti selyemfestő készített rá mázolt virágmintát. Felül óarany paszománnyal díszített fehér selyem röpikében voltam, a nyakamban lázsiás, a hajam koszorúba fonva bársony perémmel volt díszítve, ami a Sárközi lányok népviseletére jellemző.

Balogh-Szabó Kata kiemelte, a nem mindennapi szépségverseny szombaton zajlott, ahol egészen délután fél ötig volt lehetősége a lányoknak megnyerni a zsűri és a közönség szimpátiáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában