Program

2022.10.10. 17:55

Minden a Rolling Stonesról szólt

A rock legemblematikusabb, ma is aktív zenekarának hatvanéves születésnapját ünnepelték szombaton Pakson, a Csengey Dénes Kulturális Központban, amelyre az ország számtalan pontjáról érkeztek a Rolling Stones rajongók.

Gazsó Rita

Fotó: Molnár Gyula

Idén éppen hatvan éve, hogy megalakult a rocktörténelem legismertebb zenekara, a brit Rolling Stones, amelyet már több mint fél évszázaddal ezelőtt is a világ legjobb rock and roll együttesének neveztek. Pályájuk nem csak ezért különleges, mindenki, aki kicsit is tájékozott tudja, hogy ma is aktívak, olyannyira, hogy idén nyáron például tíz európai országban adtak tizennégy koncertet. Akik látták őket mostanában játszani, valamennyien egybehangzóan állítják: az együttes fellépései ugyanúgy „ütnek" mint korábban, énekesük, Mick Jagger pedig nem csak korát meghazudtoló formában van, hanem egyenesen elnyűhetetlen.

Nem csoda, hogy rajongóik világszerte mindenfelé szép számmal akadnak, a paksi Kováts Gergő például tizenéves kora óta kedveli a zenekart. Mint mondta, régóta szeretett volna egy a mostanihoz hasonló klub napot szervezni Pakson. Idén a jubileum apropóján sikerült összehozni az Rolling Stones napot a Csengey Dénes Kulturális Központban, amelyet sokan várhattak, ugyanis az ország minden pontjáról érkeztek annyian, hogy a helyi szálláshelyeket megtöltötték a rendezvényre érkezők.

– Várakozáson felüli volt az érdeklődés a program iránt az egész nap folyamán – mondta a rendezvényről Kováts Gergely, akitől megtudtuk, a kora délutántól éjjelig tartó eseményen két koncertfilmet is vetítettek a kulturális központ mozitermében. Az első az 1972-es észak-amerikai turnéról készült, a másik pedig a zenekar 2013-as „50 and Counting" turnéja során a Hyde Parkban rögzített koncert volt. Ezután Stumpf András előadása következett, aki arra igyekezett válaszokat találni, hogy mi a mítosz és mi a valóság a a Stones-szal kapcsolatban, mit köszönhet nekik a zene, a rock kultúra és mitől működik ma is amit csinálnak.

Az újságíró és zenerajongó Stumpf szerint nekik köszönhető például az a formátum, hogy az énekes aktívan mozog, szinte felszántja a színpadot. – Azóta ez olyan természetes, mint hogy felkel reggel a nap, de addig ez nem volt szokás, teljesen új volt. Eladdig ugyanis az előadó, énekesek csak egyhelyben álltak a színpadon – fogalmazott. Felhívta a figyelmet arra, hogy a nyolcvanas évek vége óta a Rolling Stones, mint alkotóműhely szinte már nem létezik, ennek ellenére nem lettek nosztalgia zenekar: a Jagger-Richard páros minden új koncertturnéján, mindig megoldja, hogy kötődjön az aktuális korszakhoz és kulturális közeghez, amelyben éppen jelen van. Ezért szippant be a produkciójuk időset és fiatalt egyaránt és ezért működik a varázslat. Döbbenet, hogy mennyire működik – mondta.

Az előadást Kováts Gergő képfilmje követte, amely az elmúlt hat évtized legfontosabb történéseit mutatta be. A vetítés körbejárta, hogy világszerte mennyit változott a politika, sport, a zene. – Trendek jöttek és mentek, miközben végig ott volt a Rolling Stones, amely mindent túlél immár hatvan éve, ráadásul ők még ma is stadionokat töltenek meg – hangsúlyozta a találkozó szervezője, akitől megtudtuk, eddig 17 koncertjükön vett részt, sőt kérdésünkre elárulta, Jagger még ma is énekli a Satisfactiont, amelyről ifjúként úgy nyilatkozott, 40 éves kora után nem halljuk majd tőle.

 – Remélem még el tudunk menni majd a 70. évfordulójukra is – nyilatkozta Kováts Gergely, aki szerint a Rolling Stones titka, hogy alapvetően egyszerű muzsikát játszanak, ami könnyen befogadható, de zenéjük tele van szabadsággal, ráadásul belül ma is olyan fiatalok, mint a pályájuk kezdetén. Ha felmennek a színapdra, átváltoznak húszévessé. Katarzis amit a színpadon produkálnak – foglalta össze.

Ennek hangulatát próbálták kicsit a paksi kulturális központ aulájában felállított színpadra varázsolni szombaton az este kezdődő koncerteken, amelyen paksi együttesek tagjai muzsikáltak együtt, olyanok akikhez közel áll ez a zene. A programot vendégzenészek is színesítették, felépett a Gastroblues koncertekről a paksiaknak jól ismert Benkő Zsolt, az egyik legismertebb hazai blues gitáros, az előadás kapcsán említett Stumpf András és a Paks Városi Vegyeskar is, akik a Stones 1969-es számát segítettek feleleveníteni, amely egy kórussal indul.

A 45 számból álló koncert fergeteges hangulatot teremtett, a zenére a jobbára idősekből álló közönség is lelkesen táncolt, sokan az emblematikus nyelvöltős Stones-pólóban. Mielőtt azt hinnénk, a Stones zenéje csak az időseket érinti meg, eláruljuk: a megnyitón egyebek mellett egy 12 éves fiú is játszott, akit már sikerült megfertőzni a Gördülő Kövek muzsikájával, de mint megtudtuk, az esemény vendége, Stumpf András is a lányával közösen jár Stones-koncertre.

A Rolling Stones napot egy – csak a program idején megtekinthető – kiállítás is színesítette, amelyet a szervező mellett még néhány rajongó által összegyűjtött relikviákból állítottak össze. Láthattunk itt belépőjegyeket, pólókat, plakátokat, posztereket minden mennyiségben, dedikált lemezeket, régi és újabb újságcikkeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában