Megemlékezés

2023.01.23. 15:30

Koszorúztak a mucsfai emlékfánál

A németek elhurcolása, internálása és kitelepítése alkalmából tartott megemlékezést és koszorúzást a Mucsfa dalkör és a mucsfai önkormányzat szombat délután az emlékfánál.

B. M.

Megemlékezés, koszorúzás Mucsfán (Beküldött kép)

Az esemény kezdetén elénekelték a magyar Himnuszt, majd Biliczkiné Máté Mária, a dalkör vezetője, önkormányzati képviselő köszöntötte a megjelenteket. Az Aparhanti Dalkör Kolozsi András vezetésével adott műsort, német és magyar énekeket énekeltek, fogolydalt is, végül a magyarországi németek Himnuszát. A megemlékezésen megjelent Köhlerné Koch Ilona, a bonyhádi német önkormányzat elnöke, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja, és elmondta ünnepi beszédét.

Azután az emlékezés koszorúit két mucsfai lakossal helyezte el az emlékfánál, Krámer Jánossal, akinek mindkét szülőjét elvitték málenkij robotra, azaz kényszermunkára a Szovjetunióba és Szijjártó Imrénével, akinek a nagymamáját hurcolták el oda.

Beküldött  kép

Biliczkiné Máté Mária portálunknak elmondta, hogy 1722. és 1724. között német evangélikusok Odenvald vidékéről kerültek a faluba, akkor a lakosság evangélikus vallású német ajkúakból állt. A huszadik század nagy viharai Mucsfát sem hagyták érintetlenül, az első és második világháborúban nagyon sok lakost veszített el a falu. A mucsfai németek életét is megkeserítette a kitelepítés 1946 és 1948 között.

A helyükre hetvennyolc bukovinai székely család, a későbbiekben pedig felvidéki magyarok is kerültek. Az emlékfát a múlt évben állították Mucsfán, hogy mindig emlékezhessenek a németekre, a bukovinai székelyekre és a felvidéki magyarokra – ők mindannyian békében élnek egymással.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában