Tojáskút és tojásfa

2023.04.07. 17:53

A Kaszinókertbe a rossz idő ellenére is megérkezett a húsvét

A helyi német önkormányzat és a művelődési központ összefogásával harmadik alkalommal állították fel a tojáskutat Bonyhádon, a Kaszinókertben. A rendezvényen színes programokkal várták a családokat.

Farkas Eszter

A Kaszinókert tojásfáját is feldíszítették a városi rendezvény során

Fotó: Máté Réka

– Annak idején még nem volt rendezvényterünk, és a városi könyvtár előtti díszkútra gondoltunk első körben, de méretei miatt a megvalósítás nagyon drága lett volna, így egy időre akkoriban letettünk a szándékunkról – mondta el Köhlerné Koch Ilona, a Bonyhádi Német Önkormányzat elnöke.

A Kaszinókert átadását követően Filóné Ferencz Ibolya polgármester karolta fel a kezdeményezést, így egy nagy összefogásnak köszönhetően sok-sok munkaóra után el is készült az első díszkút, amelynek igen nagy sikere volt. A források, szökőkutak díszítése húsvétkor régi frank hagyomány, amely hagyományosan sok helyen élt Bajorország északi részén, és innen terjedt el a német városokban, falvakban. 

– Ez a régi szokás, a kutak díszítése egészen a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Eredetileg a vizet, tavasszal az élet kezdetét tisztelték benne. A tojás is a húsvéti hagyományok fontos része, mely a világ és az élet eredetének szimbóluma, és fontos szerepet játszik minden korábbi kultúrában, például Krisztus előtt 2600-ban már a suméroknál is.

A mai napig Európában a tojással és tojáshéjjal díszített fa a megújulás és termékenység szimbóluma. A világon Schechingenben található a legnagyobb tojáskút, amit huszonhétezer tojás ékít.

– A díszítést hagyományosan hosszú előkészületi munka előz meg. Az asszonyok, lányok tojásokat festenek, a fiúk, férfiak pedig kitisztítják a kutakat, forrásokat, valamint elkészítik a fenyőágakkal, tujával, vagy buxussal bevont vázat. Ezt több száz, de inkább több ezer kézzel festett tojással díszítik – tudtuk meg Köhlerné Koch Ilonától.

A városi rendezvényen Pecze István működött közre harmonikás növendékeivel, Töttös Eszterrel, Hoffman Reginával és Koroknai Nimróddal. A jelenlévőket Csizmadiáné Énekes Piroska, a Bonyhádi Német Önkormányzat képviselője köszöntötte, majd a Bonyhádi Varázskapu Bölcsőde és Óvoda Szélkakasos és Malom óvodásai adtak elő német gyerekdalokat és a Kränzlein Néptánc Egyesület táncosai léptek fel. A program kísérőrendezvényeként a Kaszinókert tojásfáját is feldíszítették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában