hagyományteremtés

2019.04.07. 20:00

Közösségi programmal köszöntötték a tavaszt

Gyönyörű virágokból válogathattak a bonyhádi Tavaszköszöntő kertészeti nap résztvevői.

Hanol Erzsébet

Fotó: Makovics Kornél

Először rendeztek Tavaszköszöntő kertészeti napot Bonyhádon, amelynek helyszínéül a város új közösségi tere, a Kaszinókert szolgált. A szombati programot Filóné Ferencz Ibolya köszöntője nyitotta, aki a közös virágültetésből is kivette a részét. Mint mondta, szeretnék tartalommal megtölteni az új rendezvényteret, és ezt a célt szolgálja az új programelem is. A közös virágültetés és tojásfa díszítés pedig azt az üzenetet is hordozza, hogy a város lakossága együtt tegyen Bonyhád szépítéséért, a környezet rendben tartásáért.

A program résztvevőinek Schmidt Győző a Danubiana mindennapjairól, Ónodi Szabolcs pedig a völgységi kistermelők szőlő- és borkultúrájáról tartott előadást. Virágkötészeti bemutatót is láthattak az érdeklődők, és a gyerekekre is gondoltak a szervezők: játszóházzal, a legkisebbeknek ringatóval készültek.

A nap egyik különlegessége volt az Osterbrunnen, vagyis a tojáskút felavatása, amelynek hagyományát Köhlerné Koch Ilona, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke ismertette. Mint mondta, régi tervüket sikerült megvalósítani a szokás felelevenítésével. Hozzátette, hogy a kutak díszítése egészen a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza. Eredetileg a víz tiszteletét, tavasszal az élet kezdetét jelentette. A tojás szintén számos kultúrában az élet eredetének szimbóluma. Így a tojással díszített kút és fa Európában máig a megújulást és a termékenységet jelképezi.

Fellépők is színesítették a programot. A Steiner Józsefné által vezetett Völgység Néptáncegyüttes, a Bonyhádi Ifjúsági Fúvószenekar, a Kränzlein Néptánc Egyesület, illetve a Császár Adrián vezette New Generation tánccsoport lépett a közönség elé. A gazdaboltok pedig palánta- és virágárusítással, mezőgazdasági kisgépek bemutatójával várták az érdeklődőket.

Magyar Klaudia szervező, a program ötletgazdája elmondta, hogy a tavaszvárás szellemében, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a programot. A cél az volt, hogy természetközeli témákkal hangulatos közösségi élményt nyújtsanak a bonyhádiaknak. Ennek sikeréért köszönet illet mindenkit, aki bármilyen módon szerepet vállalt benne.

Díjak találtak gazdára

A Két keréken Bonyhádon elnevezésű program díjkiosztóját is szombaton tartották. Az első díjat, egy 250 ezer forint értékű kerékpárt Csibi Attila nyerte, a második dr. Erményi Gyula lett, nyereménye egy 50 ezer forint értékű gyermekkerékpár, míg a harmadik helyezett Kálmán-Keller Mónika 25 ezer forint értékű kerékpáros felszereléssel gazdagodott.

A díjkiosztó előzménye a város három elemből álló kerékpáros programja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában