Gyász

2023.04.18. 13:40

Így emlékeznek a nemrégiben elhunyt Török Ádámra (VIDEÓ)

Török Ádám énekes, dalszerző, fuvolista januárban ünnepelte 75. születésnapját, rendszeresen fellépett a Nemzetközi Gasztroblues Fesztiválon Pakson.

Tóth Tímea

Nemrégiben elhunyt Török Ádám (Fotó: Molnár Gyula)

Május elején adott volna születésnapi nagykoncertet teljes addigi életművéből Budapesten az Erkel Színházban, az élet azonban közbeszólt. Úgy tudjuk, álmában érte a halál. A Máté Péter díjas, Fonogram életműdíjas Török Ádám a Mini alapító tagja volt. Jazzrock játékukkal 1970 és 1978 között szórakoztatták a közönséget, majd 15 év szünetet tartottak. Ezalatt a zenész szólóturnékon vett részt az Egyesült Államokban, Svájcban, Olaszországban és Ausztriában. 1991-ben Závodi Jánossal közösen megalapította a RABB-ot, 1998-ban pedig újra összeállt a Mini.

„Kompromisszummentes zenét csinálok, soha nem követem a trendeket, hanem mindig a saját zenémet csináltam.” – mondta Török Ádám egy tavalyi tévéinterjúban, amikor azt kérdezték tőle, minek tudja be, hogy még ötven év múltán is sokan kíváncsiak a Mini zenéjére.

Török Ádám a Mini alapító tagja volt. (Fotó: Molnár Gyula)

Rendszeres fellépője volt a Nemzetközi Gasztroblues Fesztiválnak Pakson, melynek egyik főszervezője, Gárdai Ádám így emlékezik róla:

„Török Ádám kezdetek óta segítséget nyújtott nekünk a Fesztivál létrejöttében, nemzetközi kapcsolatai révén színessé válhatott a rendezvény. Harmincnál is több koncertet adott nálunk különböző helyszíneken. Pár éve sajnos stroke-ot kapott, mindannyian izgultunk érte és reménykedtünk a teljes felépülésben. Idén április elsején még fellépett nálunk. Nagyon fog hiányozni régi barátsága. Szeretnénk az egész családjának részvétünket nyilvánítani!”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában