45 éve a pályán

2023.07.02. 19:30

Szily Lajos tiszteletére szólt a zene

A trombita mestere negyvenöt éve van a pályán. Kiváló tanítványokat nevelt az elmúlt évtizedekben. Jubileumi hangversenyen köszöntötték az életművet alkotó zenetanárt.

Szeri Árpád

Szily Lajos 45 éve van a pályán

Forrás: Művészetek Háza Fb. oldal

Nyitányként rézfúvós összkar köszöntötte himnikus muzsikával – Domokos János Antal trombitaművész, zeneszerző erre az alkalomra írt szerzeményével – a negyvenöt éves zenei pályafutásra visszatekintő Szily Lajost. A Művészetek Házában szombaton este tartott, telt házas jubileumi hangversenyen a pályatársak, barátok, egykori növendékek tisztelegtek a közismert, nemzedékeket oktató és nevelő zenepedagógus, trombita tanár előtt.

A rendezvényen hárman is méltatták az ikonikus személyiséget: így Csötönyi László, Szekszárd város Kultúra, Civil szervezetek, Városmarketing Bizottság elnöke, Pekari Bernadett, a Szekszárdi Garay János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője és Módos Ernő, a Rotary Club Szekszárd soros elnöke. Hiszen Szily Lajos meghatározó szerepet mondhat magáénak a város művészeti életében, második otthonának tekinthető a Liszt Ferenc Zeneiskola és bármikor számítani lehetett rá, ha a Rotary zenével kívánta színesíteni rendezvényeit.

A közös munkáról, karöltve az ünnepelttel, számos – gyakorta anekdotikus, humoros – történetet is megosztottak a fellépő vendégek. Akik egyébként munkásságukkal már beírták magukat a hazai és nemzetközi rézfúvós muzsika aranykönyvébe. Kiemelt szólistaként lépett fel a pályatárs, dr. Solymosi Péter trombitaművész, a Pannon Filharmonikusok szólótrombitása, egyetemi tanár.

Örömmel mondott igent a felkérésre a nemcsak hazai, hanem a külhoni színtéren is nevet szerző növendékek korábbi generációja, úgymint Blumenschein Gábor, Szőts Árpád trombitaművész, Hepp Attila trombitaművészt videóbejátszás hozta el az estre.

Forrás: Művészetek Háza Fb. oldal

Eljött Oszter Miklós kürtművész, aki Pozsonyban a Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse, és színpadra lépett Kolozsvári Gábor harsonaművész is. A tanítványok ifjabb korosztályát képviselte Kovács-Szabó Áron és Hahn Márton a trombita, Görgei Botond a szaxofon, Oszter András a vadászkürt, Földesi Bálint a harsona és Balogh Benedek, a tuba kiválósága, valamint Sági Róbert, aki nemcsak a trombitát, hanem az ütőhangszereket is magas szinten kezeli.

Rajtuk kívül ugyancsak bemutatkozott a közönségnek Hőninger Balázs, Hanzi Krisztián, Ruppert Kristóf, a Szekszárdi Liszt Ferenc Zeneiskola három trombita szakos tanulója. Közreműködött Erős Andrea zongoraművész, Lozsányi Tamás orgonaművész és Környei Miklós Pál gitártanár. Szily Lajos köszönettel illette a Kovács Zsolt karnagy vezette Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekart is, miután növendékei idővel ebben a csapatban játszottak és újabb zenei élménnyel gyarapodtak.

A háromórás koncerten természetesen megjelentek a zeneirodalom legnagyobb klasszikusai, mármint szerzeményeik révén. A publikumnak ezen az estén igazi csemegében volt része, köszönhetően a műfaj lenyűgöző tudású mestereinek. Ám a legnagyobb taps Szily Lajost illette, aki ugyan nem lépett fel, hangszerét nem szólaltatta meg, ám maradandó életműve annál messzebbre hatóan beszél.

Pekari Bernadett méltató gondolatai

„Ünnepi pillanatok ezek. Emlékezünk. Boldogan. 45 év munkásságára. Mi mindent lehet belesűríteni 45 évbe? Tanulmányokat Nagykanizsán, Pécsett. Zeneiskola, Konzervatórium, Zeneművészeti Főiskola. Katonai zenekari szolgálat. Közoktatás vezetői ismeretek.

Milyen érdekes az élet!

Liszt Ferenc, nagyjaink egyikének neve keretet adott pályafutásodnak: Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola, majd munkahelyed is ezt a nevet képviseli.

45 év. Megannyi pozíció, megannyi szerep, kihívás: zenepedagógus, igazgató-helyettes, megbízott igazgató, kinevezett igazgató, tanszakvezető, óraadó tanár. 45 év egy munkahelyen! Ez ma már hatalmas teljesítmény!

45 év magas színvonalú szakmai munka, értő, gyermekcentrikus pedagógia, iránymutatás világítótoronyként. Hiszen ez is feladata a jó

pedagógusnak. Sok száz tanítvány, akik közül többen a zenei pályát választották: Hepp Attila, Oszter András, Oszter Miklós, Domokos János, Blumenschein Gábor, Szőts Árpád, Kovács-Szabó Áron, Sági Róbert, Boros András, Bolvári Dávid

Emlékszel Lajos?

1993, mondom én. Te pedig sorolod, hogy milyen megújuláson ment át a Liszt Ferenc Zeneiskola épülete kívül-belül.

Baky Péter – és már sorolod is, hogy milyen remekek díszítik az ódon épület falait.

Külhoni kapcsolatok: már villannak is a holland, német, francia élmények.

Ha azt mondom Bartina – neked számadatok jutnak eszedbe. Közel ezer növendék, majd félszáz pedagógus az irányításod alatt.

És ha kérdezem: zenekarok? Már sorolod is: Szekszárdi Ifjúsági Fúvószenekar, Alisca Brass Band, Juniors Stars, Big Band, HuMen Brass Band.

És ha mindez nem lenne elég, belesűrítve a 45 évbe, közéleti tevékenységed is emlékeket őriz: Városi Fúvószenekar, Szekszárdi Madrigál Kórus, Pedagógus Kórus karnagya, Spirituálé Együttes alapítója, Parlamenti Szenátorok kórusa.

1998. augusztus 20.? – kérdem én. Te büszkén mondod: Közjóért kitüntetés. Mert megérdemled.

Mi sem lehet szebb, mint amikor a választott munkád a hobbid is egyben! Neked ez megadatott! A munkahelyed a második otthonod is volt (ha nem az első).

Szerencsés vagy, hiszen támogató család vesz körül: feleséged, Ági, aki szintén pedagógus, és három gyermeked, három unokád gazdagítja, tölti meg szeretettel mindennapjaid!

Kívánom, még hosszú ideig erőben, egészségben maradj meg szeretteid körében!”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában