Hagyományőrző program

2023.10.03. 16:57

Decsen ünnepelték a népművészet mestereit

A hosszú évekre visszatekintő, bár a járványügyi korlátozások miatt egy időre szünetelő hagyományokat felélesztendő, idén is megünnepelték Decsen a Népművészet Napját.

Gazsó Rita

A hagyományőrző program lényege, hogy a falu ezen a napon ünnepli azokat a decsi Népművészet Mestere címmel rendelkező személyeket, és megemlékeznek azokról, szám szerint nyolc emberről, akik már nem lehetnek közöttük. A program kezdeteként ilyenkor szokás szerint egy séta keretében végiglátogatják a népművészek egykori lakóhelyeinél elhelyezett emléktáblákat. Ez történt szombaton is, amikor a Szabó Sándor vezette férfikórus kíséretével, néptáncosok, civil szervezetek részvételével körbejárták ezeket az emlékhelyeket és megkoszorúzták azokat. 

Fotó: beküldött kép.

Délután a faluházban színpadi produkciókkal folytatódott a hagyományőrző nap. Fellépett a decsi Csillagrózsa Hagyományőrző Néptáncegyüttes, a helyi hagyományőrző férfikórus, a Sárpilis Gerlicmadár Hagyományőrző Néptánc Egyesület, valamint a Tüskerózsa dalkör. 

Kora este kiállítás nyílt a decsi Manea Alexandra, a Magyar Kultúra Lovagjának természetfotóiból, amelyet Decsi Kiss János nyitott meg. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg a faluház nyitvatartási idejében. A rendezvényen helyi ételkülönlegességekből álló svédasztalos vendéglátással várták az érdeklődőket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában