Tv-ajánló

2024.02.17. 18:30

A virágárus lányból így lesz dáma

Pygmalion története az ókor óta ölt mindig újabb és újabb, a kornak megfelelő köntöst. Elsőként Ovidius Átváltozások című művében szerepel, amikor is a szobrász beleszeret az általa készített elefántcsont szoborba, és Aphroditének az ünnepén azt kéri a szerelem istennőjétől, változtassa élővé azt. 

Révészné Hanol Erzsébet

Audrey Hepburn, a film főszereplője

Forrás: gettyimages

Aztán George Bernard Shaw 1912-ben írt Pygmalion címmel drámát, ebből készült előbb színpadi musical, majd 1964-ben George Cukor rendezésében filmváltozat Audrey Hepburn, Rex Harrison és Wilfrid Hyde-White főszereplésével My Fair Lady címmel. 

Henry Higgins, a talpig úriemberként is érdes modorú nyelvészprofesszor fogadást köt műkedvelő kollégájával, Pickering ezredessel, hogy az útszéli nyelven és tájszólással, elviselhetetlen hangon rikácsoló, piszkos külsejű, elhanyagolt virágáruslányból pár hónap leforgása alatt kifogástalan társasági dámát farag. Eliza Doolittle, a fogadás tárgya „nehéz kiképzés” elé néz, a fonetikán kívül el kell sajátítania az úri viselkedés szabályait, a műveltség alapelemeit, s le kell vetkőznie megrögzött régi rossz szokásait. 

A történet rengeteg film alapjául szolgált – a My Fair Ladyhez hasonló sikere talán csak a Micsoda nőnek volt –, de az 1964-es változat elsöprő sikerét jelzi, hogy amellett, hogy nyolc kategóriában nyert Oscar-díjat, máig kedvelt alkotás. 
 

My Fair Lady, Duna TV, 21.55 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában