kerékpársport

2019.06.14. 21:07

Két Tolna megyei szaktekintélyt ismertek el

Berg Sándor

Fotó: TN

Idén ünnepli 125. évfordulóját a Magyar Kerékpáros Szövetség, amely hét MKSZ Edzői Életműdíjat adott át, köztük két Tolna megyei szaktekintélynek, Schneider Konrádnak és Uhrin Jánosnak.

A magyar szövetség a jubileum alkalmával alapította meg, s első ízben ítélte oda az Edzői Életműdíjat azoknak, akik 60. életévüket már betöltötték, legalább három évtizedes sikeres edzői múlttal rendelkeznek, tanítványaik pedig komoly, nemzetközi szinten is számottevő eredményekkel rendelkeznek. E kritériumoknak hét szakember felelt meg: Nagy Györgyi, Andó János, Dömötör Sándor, Petróczy Attila, Schneider Konrád, Takács Gyula és Uhrin János, akik a szövetség éves közgyűlésén vehették át kitüntetésüket.

Uhrin János (a kép bal szélén) a díjazottak egy csoportjával. Schneider Konrád nem tudott részt venni az ünnepségen Fotó: TN

A 78 éves Schneider Konrád, aki személyesen nem tudta átvenni elismerését, edzői pályafutását 1971-ben kezdte, a mai napig aktív edzői munkát végez, bár a versenyekre tanítványait, a kora miatt már nem kíséri el. A kakasdi születésű szakember négy olimpikont (Halász László, Halász Zoltán, Pálinkás Csaba és Steig Csaba), egy Ifjúsági Barátságverseny-győztest (Sajó Péter), nyolc felnőtt- és huszonnégy utánpótlás-bajnokot nevelt ki. Tanítványai között IBV-győztes, ifjúsági csapatvilágbajnoki nyolcadik és pályavilágbajnoki ötödik hely is megtalálható. Schneider Konrád irányításával a Szekszárdi Kerékpáros Egyesület két alkalommal, 2005-ben és 2007-ben is a legeredményesebb utánpótlás-egyesület lett az országúton – áll a szövetség méltatásában.

Uhrin János 1940-ben született, edzői diplomáját 1967-ben szerezte, s attól kezdve egészen a mai napig a kerékpár tölti ki az élete mindennapjait. Sportoktatói pályafutása teljes egészében összefonódott az utánpótlás-neveléssel, köztük az FTC és a Tamási szakosztályával. Pályafutása során tanítványai összesen 131 (!) utánpótlás bajnoki címet szereztek. Legnagyobb nemzetközi sikerei Arató Adrián világbajnokságon elért 9. helyezése, Szollár Márton 10. helyezése a Világkupáról, illetve Farkas Viktor nemzetközi szereplése, aki megnyerte a Balkán bajnokságot – írta vele kapcsolatosan a magyar szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!