kosárlabda

2019.10.17. 07:10

A fiatal játékvezetőnek remek visszajelzés a díj

Propszt Amanda az idei szezontól, mindössze 21 évesen már az NB II-es kosárlabda-játékvezetők keretének tagja. A szekszárdi fiatal lány nem mellesleg nemrégiben elsőként vehette át a Szabó György-díjat.

Berg Sándor

Szabó Balázs, az elhunyt fi a adta át a Szabó György-díjat Propszt Amandának a Sió Kupán

Forrás: KSC

Adott egy fiatal lány, aki már kisgyerek kora óta rajong a kosárlabdáért, s ez a vonzalom azóta is tart. A szekszárdi Propszt Amanda akkor sem akart eltávolodni szeretett sportágától, amikor eldőlt, nem lesz belőle élvonalbeli játékos.

– Kiskoromban minden labdajáték vonzott, a Dienes Valéria Általános Iskolában pedig már akkor is nagy hagyománya volt a kosárlabdautánpótlás-nevelésnek. Ott kezdtem el pattogtatni KSC-s színekben Stierné Jankovics Mária kezei alatt még első osztályos koromban – árulta el lapunknak Propszt Amanda, aki ma már játékvezetőként tevékenykedik a pályán. – Tizenhét éves voltam, mikor elkezdtem a tanfolyamot. Ekkorra már eldőlt, hogy nem lesz belőlem élvonalbeli játékos, de mindenképpen szerettem volna a kosárlabda közelében maradni és annak minden szegmensét megismerni – fogalmazott.

A még mindig csak 21 éves Amanda olyannyira nem szakadt el a sporttól és sportágtól, hogy jelenleg a Pécsi Tudományegyetem osztatlan tanári szak (testnevelés, etika) hallgatója, emellett a PVSK Nemzeti Kosárlabda Akadémia U11-es lánycsapatánál másodedző. És, hogy mennyire élvezi a kettős életet?

– Nagyon! Új kihívásokat állít elém, s úgy gondolom, a jövőre nézve ez a két szakma jól összeegyeztethető. Még sokáig szeretnék utánpótlásban edzői szerepben tevékenykedni – fogalmazott az ambiciózus fiatal játékvezető, aki az idei szezontól már az NB II-es keret tagja, de nem szeretné ennyivel beérni. – Játékosként megtanultam, hogy mindig a következő célig kell előre tekinteni. Szeretném, ha egy kiegyensúlyozott teljesítménnyel be tudnám bizonyítani, hogy helyem van ebben a keretben, majd utána lépésről lépesre továbbhaladni a ranglétrán – mondta Propszt Amanda, aki a kilencvenöt fős játékvezetői keret hét női tagjának egyike.

Szabó Balázs, az elhunyt fia adta át a Szabó György-díjat Propszt Amandának a Sió Kupán Fotó: KSC

Egy pozitív visszacsatolást az idei jubileumi, 50. Sió Kupán már kapott a fiatal hölgy. Az idén májusban elhunyt egykori kiváló játékvezető, Szabó György nevét viselő díjat (amit az elmúlt szezon legtöbbet fejlődő Tolna megyei játékvezetője kap meg) elsőként érdemelte ki.

– Számomra ez egy óriási megtiszteltetés, ami egy remek visszajelzés, hogy jó úton járok. Igyekszem felnőni a feladathoz és méltó lenni erre az elismerésre. Gyuri bácsi meghatározó személyiség volt nekem abban, hogy hogyan, s miként kell hozzáállni a játékvezetéshez. Egy gondolata a mai napig minden mérkőzés előtt eszembe jut, miszerint „a gyerekeknek minden egyes meccs olyan, mint a világbajnoki döntő. Nekünk, játékvezetőknek kutya kötelességünk ehhez mérten a legjobb tudásunk szerint levezetni a mérkőzéseket.” Ez a felfogás volt az, amit először megtanultam sípmesterként.

Felhívás!

Tolna megyében az idei évben is indul kosárlabda-játékvezetői képzés. Aki kedvet érez ahhoz, hogy elsajátítsa e szép szakma rejtelmeit, az már most jelentkezhet a november elején induló tanfolyamra. A létszámtól és a területi elosztástól függően Szekszárdon, Pakson vagy Dombóváron szervezi ezeket a megyei szövetség. Telefon: 20/497-3557. E-mail: [email protected]

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!