amerikai foci

2020.04.07. 07:00

Nagyot léphetett volna álma megvalósulása felé Zilai János

Nem mondott le tengerentúli álmáról Zilai János, de ezúttal a koronavírus-járvány szólt közbe a szekszárdi amerikai futballistának.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött kép

Nem kizárt, hogy régi vágya teljesülhetett volna idén nyáron Zilai Jánosnak, de az egész világot uraló koronavírus-járvány átírta a szekszárdi játékos terveit. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség törölte a júniusra tervezett székesfehérvári egyetemi világbajnokságot.

„Hatalmas lehetőség lehetett volna számomra, hogy egy kiugró teljesítménnyel magamra tudjam vonni a külföldi játékosmegfigyelők figyelmét – fogalmazott a szekszárdi születésű védő, akinek évek óta nagy álma, hogy a sportág őshazájában, az Egyesült Államokban is letehesse végre a névjegyét. – Az amerikai válogatott is részt vett volna a vb-n, s abban bíztam, hogy a tengerentúlról is érkeznek szakértők, megfigyelők, akik esetleg látnak bennem potenciált. Ezért is passziváltam a mostani félévemet, hogy csak erre kelljen koncentrálnom. A világbajnokságról még tárgyalnak, esetleg jövő évre csúsztatnák át. Örülnék, ha ez a forgatókönyv születne meg, de sajnos én innen semmit sem tehetek az ügy érdekében” – tette hozzá az amerikai focista.

A legfőbb vágyáról még nem mondott le Zilai János, s nem is olyan fából faragták, hogy ezt könnyedén megtegye.

A még mindig csak 22 éves védőjátékos a Szekszárd Bad Bonesban kezdte bontogatni szárnyait, de megfordult a Dunaújváros Gorillaz csapatánál is, majd 2018-ban igazolt át a Fehérvár Enthronershez, miután egy szezont lehúzott a szerb Vukovi Beograd együttesénél.

„Sajnos edzeni nem tudok Pécsett, miután a súlyemelőterem egy általános iskola területén van, így oda a tilalom miatt nem lehet bemenni – folytatta a sportággal 2013-ban megismerkedő Zilai. – Viszont minden nap mozgok, szerencsére a korábbi atlétikaedzőmtől, Scherer Tamástól tanultakat most kamatoztatni tudom. Tavasszal egyébként is bejöttek volna a sprintedzések az emelés mellé, utóbbit így konditeremben tudom elvégezni” – tette hozzá Zilai János.

Mint minden sportágban, úgy itt is sok a kérdőjel. Ha lesz is bajnokság, az mikor fog elkezdődni, mi lesz a menetrend. Ez már csak azért is fontos, mert a fehérváriak címvédőként a magyar élvonal (HFL) mellett az osztrák ligába (AFL) is beadták nevezésüket, így két frontról várják a szövetségek döntését.

„Nem tudni, mi fog beleférni az idei évbe. A magyar bajnokságot két hete a Kijev Capitals ellen kezdtük volna, de ott van az osztrák harmad­osztály is, ahova a divízió 3 megnyerésével jutottunk fel. Mindkét szövetség vezetői a közeljövőben tartanak ülést, utána tisztábban látunk majd. Bárhogyan is döntsenek, az a rengeteg munka, amit eddig végeztem, és a fejlődés, amit az utóbbi két évben Gyurkovics Ferenccel elértem, nem fog kárba veszni” – jegyezte meg zárásként.

Mind a két Európa-bajnoki selejtezőn pályára lépett

A bajnokságok mellett az Európa-bajnoki selejtezők mellett is nagy a kérdőjel. A magyar válogatott két győzelemmel vezeti a B-csoportot: előbb Spanyolországot verte hazai pályán, 5200 néző előtt az új Hidegkúti Nándor Stadionban (24–7), majd Belgiumban győzött 31–7-re (mindkét mérkőzésen pályán volt Zilai János, valamint a szintén szekszárdi születésű Gyarmati Máté). A tervek szerint ősszel Izrael válogatottját fogadja Grátz Vilmos szövetségi kapitány gárdája, amely Törökországban zárja a kvalifikációs sorozatot. A kiírás értelmében a B-csoport győztese az A-csoport (négy háromcsapatos divízióban az utolsók játszanak a 9–12. helyért) sereghajtójával meccsel a feljutásért.

Borítókép: Zilai János (51) most egy kicsit elkeseredett, de keményen dolgozik tovább, hogy megvalósulhasson a nagy álma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!