Autósport

2021.01.04. 11:16

A kis csalódás ellenére is remek volt Ficza szezonja

Két év kihagyás után tért vissza az autóversenyzés körforgásába ifjabb Ficza Ferenc, akinek nem sok hiányzott ahhoz, hogy bajnok legyen ESET V4 Cup GT4-es kategóriájában.

Rónai Gábor

Fotó: Beküldött kép

Három éve teljesen eltűnt a versenypályáról a szekszárdi születésű, de ma már Budapesten élő autóversenyző. Pedig a 2016-os biztató WTCC-s bemutatkozás után másfél évig még a TCR-ben is nyomta a gázpedált a még mindig csak 24 éves Ficza.

Tavaly viszont lehetőséget kapott a szlovákiai székhelyű Trevor Racing istállótól, és majdnem meg is nyerte az ESET V4 Cup négy futamos csonka idényének GT4-es kategóriáját.

Az utolsó, hungaroringi fordulóig vezetett, s közel volt a siker, de a záró verseny felvezetőjében egy figyelmetlen sporttárs keresztülhúzta a nagy álmot, így nem lett meg az összetett győzelem.

„Arra nagyon jó volt ez az év, hogy újra visszarázódjak az autóversenyzésbe. Eleinte kicsit furcsa volt, az első hétvégémen kapkodtam is a fejem, mert újra meg kellett szoknom mindent, az erőhatásokat, a sebességet, de szerencsére gyorsan sikerült felvennem a ritmust” – nyilatkozta ifjabb Ficza Ferenc, aki a szezon első hat versenyéből négyet megnyert egy ötödik, valamint egy második hely mellett, majd az utolsó hétvégén egy teljesen banális felvezető körös ütközés miatt esett ki.

„Bár csalódással zárult, hiszen nyerni szerettem volna, azt mondhatom, hogy sikeres évet zártam – folytatta ifj. Ficza. – Az utolsó pillanatban dőlt el, hogy tudok indulni a Trevor Racingnél. Nem volt egyszerű, mert egy számomra teljesen új autót kellett gyorsan megszoknom. Ugyan vezettem már korábban is hátsó kerekest, de nem ilyen erőset, mint ez a BMW M GT4, és akkor inkább csak próbálgattam magam. Persze, nagy csalódás, hogy amiatt úszott el a bajnokság, hogy az utolsó hétvégén még a rajtrácsra sem tudtam felállni egy versenyzőtársam figyelmetlensége miatt. De mivel nem rajtam múlt a végső győzelem, visszatekintve azt mondhatom, hogy abszolút pozitívan értékelem a szezont” – húzta alá.

Ifjabb Ficza Ferenc a jövőt illetően azt mondta, örömmel maradna a 2021-es évadban is a Trevor Racing színeiben.

„Nagyon bízom benne, hogy tudjuk közösen folytatni, hamarosan talán lesznek konkrétumok is” – nyilatkozta sejtelmesen a pilóta.

Borítókép: Ifjabb Ficza Ferenc gyorsan „összebarátkozott” a BMW-vel, amely nagyon szépen duruzsolt a kezei alatt a közép-európai kupasorozatban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!