labdarúgás

2021.02.09. 14:00

Paksi csatár az NB I első, 2003-as születésű gólszerzője

Tolnai Népújság

Fotó: Molnár Gyula

Érdekes statisztikára hívja fel az olvasók figyelmét társlapunk, a Nemzeti Sport. Eszerint Szendrei Ákos, a Paksi FC támadója a magyar élvonal történetének első, 2003-as születésű gólszerzője.

A Ferencváros 2002 novemberében született védője, Csontos Dominik január 27-én, a Budafok elleni 3–0-s győzelem alkalmával javította meg az MTK-s Kata Mihály korábbi korrekordját, s lett az évad legifjabb gólszerzője az NB I-ben. Ezt szárnyalta túl most vasárnap a paksiak támadója: a 2003. január 23-án született támadó a Budafok ellen négy perccel azután állított be a 4–1-es végeredményt, hogy csereként pályára lépett.

Szendrei Ákos nemcsak hogy az első 2003-ban született gólszerzője lett a magyar élvonalnak, de nála (18 évesen és tizenöt naposan) fiatalabb gólszerzője legutóbb a 2018–2019-es idényben volt az NB I-nek, akkor Kiss Tamás még 18 éves sem volt, amikor betalált a Puskás Akadémiában a Debrecen ellen (17 évesen és nyolc hónaposan).

Szendrei Ákos (zöldben) megvetette lábát az NB I-ben Fotó: Molnár Gyula

„Szendrei Ákos tősgyökeres paksi gyerek, a saját utánpótlásunk neveltje, kiváló edzői voltak és ő folytathatja azt a paksi vonalat, melyen keresztül Böde Dániel, Fiola Attila, Heffler Tibor és Szabó János Paksról indulva válogatott labdarúgó lett – nyilatkozta róla még az előző idényben, az élvonalbeli bemutatkozása kapcsán Haraszti Zsolt, a Paksi FC ügyvezetője. – Más típusú, mint Böde Dániel, mert nem kimondott erőcsatár, de ő is bátran felvállalja az egy az egy elleni játékot, taktikailag is nagyon érett.”

A Szekszárdon született, és eddig csak Pakson futballozó csatár a hazai utánpótlás egyik nagy ígéretének számít. Az MLSZ versenyrendszerében 198 mérkőzésen (amire benevezték) 188 gólt szerzett, a paksiak NB III-as csapatában idén 18 meccsen tizenkét találatnál jár, amivel második a góllövőlistán.

A válogatott keretébe is bekerült

Szendrei Ákos 2019 februárjában kötött profi szerződést a Paksi FC-vel, az élvonalban – Osztermájer Gábor irányítása alatt – egy évvel később, 17 évesen és két naposan mutatkozott be a Ferencváros otthonában (0–4). Az U17-es válogatottban is szerepelt már, Németh Antal akkori szövetségi edző a jövő csatárígéretei között emlegette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!