Születésnap

2021.03.07. 15:00

Húsz éve a tatami bűvöletében a Gemenc Judo Klub

Két évtizede szállítja hol több, hol kevesebb sikerét a szekszárdi Gemenc Judo Klub. Az egyesület történetét, valamint korszakait Szepesi József alapítótaggal, vezetőedzővel elevenítettük fel.

Berg Sándor

Fotó: Beküldött kép

Minden 1978-ban kezdődött, még jóval a Gemenc Judo Klub megalakulása előtt. Szepesi József abban az évben a Testnevelési Főiskolán szerzett friss sportedzői papírjával és családjával Varga Ferenc hívószavára jött az ekkortájt megalakult Szekszárdi Dózsába edzőnek. A klub 1982-ig működött, miután Szepesi József úgy döntött, hogy Pakson folytatja a tanítást.

Közben Dávid fia felcseperedett, s édesapja nyomdokaiba lépve ő is a cselgáncs mellett tette le a voksát. A Rendőr Judo Klub akkori elnöke az a Váradi János volt, akivel Szepesi József egykoron az ifjúsági nemzeti csapatban is szerepelt. Az elnök kapva kapott a lehetőségen, s 1996-ban visszacsábította őt a megyeszékhelyre. A két korábbi válogatott bajtárs kapcsolata azonban az ezredfordulón megromlott, 2000 decemberében, az év utolsó edzésén a Szepesi és a klub útjai különváltak.

Addigi munkáját és hozzáállását mutatta, hogy szinte valamennyi gyerek mellette volt, akikkel nem tehette meg, hogy szélnek ereszti őket, így alakult meg 2001. március 7-én a Gemenc Judo Klub. Kezdetben húsz-huszonkét fővel zajlottak az edzések, majd a toborzásnak is köszönhetően ez a létszám megduplázódott. Az eredmények pedig jöttek, elsősorban a három válogatott kerettag, Nász András, Tibai Tamás és Szepesi Dávid szállította a sikereket. Ezek azonban nem jöttek volna össze, ha a klub első elnöke, Papp Endre és a most is regnáló Tancsa Zoltán nem segítenek. Nem kizárt ugyanis, hogy most nem ünnepelnék meg az egyesület 20. születésnapját, ha ők nincsenek, mondta Szepesi József.

A nagy létszám miatt Patyi Károly, később Sztancs Gábor segítette edzőként munkáját, s velük, 2007-ig bezárólag tekinthető a klub első korszaka. Az 1997-es korosztály magja, gerince volt az igazán daliás csapat, Hunyadi Bence révén 2005-ben szerezték meg az első magyar bajnoki címet, csapatban pedig harmadik helyen zárt a klub.

Időközben három keresztszalag-szakadással és műtéttel a háta mögött, mindössze 22 évesen Szepesi Dávid „nyugdíjba” vonult, s miután elvégezte a Testnevelési Főiskolát, édesapja mellé szegődve már kétfelé oszlott a munka a klubnál (a két fent említett edző elhagyta a klubot, így ketten maradtak). A következő tíz év az egyesület második korszaka volt, amit nyugodtan nevezhetünk aranykorszaknak is.

Mátics András (szemben) ukrán ellenfelével az Atom-kupa nemzetközi junior versenyen Pakson
Fotó: Beküldött kép

Ekkor tarolta le az országot az Ács Balázs, Berlinger Gábor, Mátics András, Lovász Bálint, Sárecz Márton fémjelezte ötös. Közel száz magyar bajnoki aranyérmet szereztek, Ács a diák C korcsoporton kívül valamennyi osztályban bajnok lett. Összesen tizenhárom első helyezést ért el, valamint hatszor csapatban is a dobogó legfelső fokára állhatott.

Szepesi József azt vallja, az egyesület erejét az mutatja meg, hogy milyen a csapatközösség. Nos, ezek szerint az kiváló volt. Az országos bajnoki érmek mellett ifjúsági világ- és Európa-bajnokság is kijutott a Gemenc JK-nak, Sárecz révén pedig az ifi olimpia is összejött (Szekszárdon erre azóta sem cselgáncsban, sem más sportágban nem volt senki képes).

A sikerkorszaktól, ahogy Szepesi József fogalmaz, „jóllaktak”. Lanyhult a verseny iránti akart és a fegyelem. Ez annak is betudható, hogy ugrásszerűen megnőtt a versenyzők száma, miközben az edzői létszám nem változott. Egészen idén január 1-jéig, amikor Friedrich Gábor személyében, aki most tette le az edzői vizsgát, nemzetközileg is komoly versenyzővel bővült a stáb.

Mint azt a vezetőedző mondta, vele nagyon egy irányba gondolkodnak, mindenről ugyanaz a véleményük, emellett ígéretes korosztálya is van a klubnak. Velük szeretnének egy újabb fejezetet, egyben remélhetőleg egy második sikerkorszakot írni a Gemenc Judo Klub történetében.

Borítóképünkön: Emlékezetes csapatverseny után készült fotó. Állnak (balról): Molnár András, Kurityák Máté, Árvai Levente, Hunyadi Bence. Guggolnak: Lovász Bálint, Berlinger Gábor, Mátics András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!