cselgáncs

2021.07.28. 12:10

Tokióban kárpótolhatja az élet Cirjenics Miklóst

Csütörtök hajnalban a lett Jevgenijs Borodavko ellen kezdi meg remélhetőleg hosszú menetelését a tokiói olimpián Cirjenics Miklós, az Atomerőmű SE 100 kilósak között induló cselgáncsozója.

Berg Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Nem Cirjenics Miklósról szóltak az elmúlt hónapok versenyei, a paksiak immár kétszeres olimpikonjára rájárt a rúd az elmúlt bő fél évben. A tavaly februári düsseldorfi Grand Slam-tornán szerzett bronzérmet, majd az októberi, budapesti viadalon elért hetedik helye után úgy tűnt, semmi sem akadályozhatja meg, hogy ott legyen a tavalyról idénre halasztott tokiói nyári játékokon.

Nem így történt, a paksiak 31 éves kiválósága folyamatosan bajlódott valamivel. Elhúzódó csuklósérülés, koronavírus, aminek egyik fő mellékhatása, a fáradékonyság felépülése után is sokáig megkeserítette mindennapjait. Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtti edzőtáborban pedig a szőnyegbe akadt bele a bal nagylábujja, az utolsó ujjpercet vissza is kellett tenni akkor a helyére. Szinte csodával határos módon a budapesti megmérettetésre teljesen felépült, a Papp László Sportarénában elmondása szerint az elmúlt időszak legjobb teljesítményét nyújtotta, mégis helyezetlenül zárta azt.

A világranglista 32. helyén álló paksit remélhetőleg kihúzta a mélypontból a tudat, hogy ha nem is biztos, de kontinentális kvótás pozícióban kijutott az idei olimpiára.

Tokióban a lett Jevgenijs Borodavko ellen kezdi meg – reményeink szerint hosszú – útját a Budokanban. A balti állam 34 éves dzsúdósa sem sziporkázott a közelmúltban, az elmúlt másfél évben (amikor már a megszerzett pontok teljes egészét elszámolták a korábbi ötven százalék helyett) csak a 2020-as párizsi Grand Slam-tornán ért el helyezést, akkor hetedik lett. A világranglistán egy hellyel előzi meg Cirjenicset, vagyis ha a paksi elhiszi fejben, hogy továbbjuthat, akkor minden esélye meg is van erre.

Ilyenkor szokták azt mondani, ha az élet a sportban is kárpótolja az embert, akkor most kell visszakapnia valamit Cirjenics Miklósnak.

Amennyiben Rio után a második olimpián szereplő ASE-klasszis (2016-ban helyezetlenül zárt) továbbjut a letten, az orosz csapat színeiben induló Niaz Iljasov vár rá. A 25 éves dzsúdós már nagyobb falat lesz, az utolsó versenyén, az áprilisi Európa-bajnokságon ötödik helyen zárt, a világranglistán pedig a hetedik helyet foglalja el.

A tokiói ötkarikás játékok 100 kilogrammos cselgáncs versenyei csütörtökön hajnali 4 órakor kezdődnek, az M4 Sport élőben közvetíti Cirjenics Miklós versenyeit.

Borítóképünkön: A kvalifikáció végére jó formába lendült Cirjenics Miklós (kékben), az ASE kétszeres olimpikonja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!