Női kosárlabda

2021.09.22. 20:33

Történelmet írt a KSC, bejutott az Euroligába

Elképesztően izgalmas meccsen, hosszabbításban sikerült megvernie a házigazda Sepsiszentgyörgyöt az Atomerőmű KSC Szekszárd csapatának, amely története során először, harmadszori próbálkozásra kiharcolta az Euroligában való szereplés jogát.

Finta Viktor

Forrás: FIBA.Basketball

Igazi kupahangulat fogadta a csapatokat az Euroliga-selejtezőtorna második napján Sepsiszentgyörgyön. Gáláns köszöntésben volt része a KSC-nek is már a parkolóban, ahol a három busszal és egy személyautóval érkező szekszárdi lányok nagy tapsot kaptak egy hazai szurkolói csoporttól. A pár percel később beguruló sepsi buszt pedig már zöld füst is beburkolta.

A csarnokban ugyan nem volt telt ház, de a közel ezer néző óriási hangorkánt zúdított a pályára. Talán természetesnek vehető, hogy a Sepsit spannolta fel jobban a hangulat, a Vasastól leigazolt Fraser pontjaival vezetett a vendéglátó. Pasics elcsórt labdából dobott ziccere után időt is kért Djokics Zseljko, mert hat ponttal ellépett az ellenfél (4–10). Nem dobtak jól Milicsék, Basék pedig jól zártak ki, nem jutott támadólepattanó, s így második esély sem a KSC-nek, tovább nőtt az ihletett formában kosarazó szentgyörgyiek fórja. A hajrában óriási gólzápor alakult ki, amiből szerencsére a Szekszárd vette ki nagyobb súllyal a részét, s a negyed végére 13–16-ra felzárkóztak Studerék.

A 2. negyed 3. percében szerezte az első vendég kosarat Krnjics, igaz, az addig mindössze egyet cserélő Sepsi is csak egy duplát dobott. Az irdatlan iramban fáradtak a kulcsemberek hazai oldalon, változtatnia kellett Zoran Mikesnek is, s ez gyümölcsöző volt a mélyebben rotáló Szekszárd számára, amely Mányoky két ziccerével a 15. percben átvette a vezetést (22–21). Szentgyörgyi időkérés következett, s visszaszerezték az előnyt Fraserék, ám Goree és Krnjics pontjaival jól hajrázott a Szekszárd, s eggyel ment a félidőben (31–30).

Az óriási tétet jól mutatta: három percig egyik fél sem szerzett kosarat a fordulás után, Wallace triplája hullott be elsőként a 4. perc elején, megint a Sepsi vezetett. Erre is volt válasza a nagy akarattal játszó kék-fehér gárdának, Milics is betalált kintről, s Gereben is bedobta első dupláját. Alig esett kosár ebben a periódusban, úgyhogy az utolsó másodpercekben Krnjics által kiharcolt hat pontos szekszárdi vezetés (43–37) már jelentős előnynek volt mondható, ráadásul a hazaiak legjobbja, Fraser beütötte a 4. faultját.

Friskovec sokkolta triplával a Sepsit a záró negyed elején, majd Gereben ziccerével már tízzel vezetett a KSC (48–38). A gond csak az volt, hogy közben Vorpahl, Goree és Studer is négy faultnál járt. Megtorpant a Szekszárd, visszavették a vezetést Fraserék zsinórban dobott 12 ponttal (48–50). A leírhatatlanul izgalmas végjátékban 54–54-es állásnál előbb Goree hibázott dobást, majd Wallace-t blokkolták 3 másodperccel a vége előtt Friskovecék. A szlovén játékosnak még volt egy távoli kísérlete, de az is lejött, így következett a hosszabbítás.

A ráadásban előbb Goree szerzett kosarat, amire még Miljkovics válaszolt, aztán a szerb kipontozódott, Studer pedig ismét a hátára vette csapatát, öt pontot szórt zsinórban. A végszó pedig Gereben kosara volt, 9–2-re nyerte a hosszbbítást a Szekszárd, s ezzel története során először feljutott az Euroliga főtáblájára. A Sepsi és a Kayseri csütörtöki összecsapása már csak arról dönt, melyik Európa-kupás csoportban folytatják ők a nemzetközi prorondon.

S de jó leírni, a KSC sporttörténelmet írt, elő is kerültek a lefújást, a székely és a magyar himnuszt követően a pezsgők, s abban fürdött a CSAPAT.

Női kosárlabda Euroliga-selejtezőtorna,

A-csoport, 2. mérkőzés

Atomerőmű KSC Szekszárd–ACS Sepsi-SIC

63–56 (13–16, 18–14, 12–7, 11–17, 9–2), hosszabbítás után.

Sepsiszentgyörgy, 1000 néző. V: Jevtovics (szerb), Manniste (észt), Vavrova (cseh).

Szekszárd: STUDER 7, FRISKOVEC 8/6, Miklós, GOREE 15/3, Milics 9/3. Csere: Gereben 6, KRNJICS 12, Vorpahl 2, MÁNYOKY 4. Edző: Djokics Zseljko

Sepsi: Miljkovics 7, WALLACE 12/3, Pasics 2, FRASER 28/3, Bas 5/3. Csere: Orbán 2, Ghizila, Podar. Edző: Zoran Mikes.

Az eredmény alakulása: 2. perc: 2–4. 5. p.: 4–10. 8. p.: 6–12. 12. p.: 13–18. 16. p.: 26–23. 18. p.: 28–27. 23. p.: 31–30. 26. p.: 36–33. 29. p.: 38–35. 32. p.: 48–38. 36. p.: 50–50. 40. p.: 54–54. 43. p.: 56-56.

Kipontozódott: Miljkovics a 44. percben.

MESTERMÉRLEG

Djokics Zseljko: – Elérzékenyültem, mert hat éve azért dolgozunk Szekszárdon, amit most elértünk. Fiatal játékosaimnak óriási fejlődési lehetőség lesz az euroligás szereplés. Minden korábbi stábtagnak és játékosnak meg kell köszönjem a segítségét, mert ők is részesei voltak annak, hogy harmadikra sikerült. Nekem is nagy boldogság a csoportkörbe kerülés, mert tizenegy éve volt legutóbb, hogy ebben a sorozatban irányíthattam csapatot.

Zoran Mikes: – Nehéz megfogalmazni, mi is történt, nagyon izgalmas meccs volt, büszke vagyok a csapatomra, mert minden tőlünk telhetőt megtettünk a sikerért, de nem jött össze. Jövőre ismét megpróbáljuk!

Borítóképünkön: Boldogan ünnepeltek a szekszárdiak a Sepsi Arénában a meccs után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!