Atlétika

2023.03.08. 07:53

Húsz-harminc magyar indulóval számol a MASZ sportszakmai igazgatója

Scheidler Géza, a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) sportszakmai igazgatója szerint 20-30 magyar versenyző szerezhet indulási jogot az augusztusi, budapesti világbajnokságra, amelyen bízik a „jó meglepetésekben” is.

TEOL

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és Scheidler Géza (jobbról), a MASZ sportszakmai igazgatója

Fotó: Mediaworks

A szakember az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorában kedden arról beszélt, a múlt hétvégi, isztambuli fedett pályás Európa-bajnokság „nem volt célverseny” a 16 fős magyar csapat számára, csak egy sikeres állomás volt a folyamatban, amelynek egyik fókusza a nyári, magyarországi vb.

– Sikeresnek érezzük az Eb-t, amelynek megrendezéséért köszönet illeti Törökországot, hiszen egy természeti katasztrófa után is vállalták azt. Nem hegyeztük ki az elvárásokat a kontinenstornára, mert voltak lemondások a felkészülésben – jelentette ki a sportigazgató.

Scheidler Géza a világbajnokságra előre tekintve kiemelte, arra a versenyzők mintegy fele szinttel jut ki, a többieknek pedig a különböző viadalokon kell pontokat gyűjteniük. Véleménye szerint a magyarok közül négy-öt versenyző „szinte biztosan szinttel fog kvalifikálni”, míg a többieket például két bronz kategóriájú, pontszerző verseny megrendezésével is próbálja segíteni a MASZ.

– A vb-n rendező jogán szeretnénk a váltókat is indítani, ha azt érezzük, hogy megfelelő felkészültségi állapotban vannak. Készülünk, hogy jó váltók induljanak – fogalmazott Scheidler Géza.

A szakember elmondta, sűrű hónapok várnak most az atlétákra, ugyanis a csapat nagy részének a májusban kezdődő versenyidény előtt több olyan edzőtábora is lesz, ami komoly megterhelést jelent, nagy koncentrációt igényel és sok utazással, lemondással jár. Júniustól már egyértelműen a különböző viadalok lesznek a fókuszban, mert azt szeretnék, hogy július közepére „látható” legyen az a csapat, amely ott lesz majd a vb-n. A kvalifikációs időszak július 30-án zárul.

– Spiriev Attila vezetésével két és fél éve kezdődött az a folyamat, aminek célja, hogy élesítse ki a válogatottat a vb-re. Látva a befektetett energiát és az edzők, versenyzők által végzett munkát, bízunk és hiszünk a jó meglepetésekben – nyilatkozta a sportszakmai igazgató.

Scheidler megjegyezte, a két gátfutó, Szűcs Valdó és Kozák Luca kisebb sérülése miatt azért hagyta ki az Eb-t, hogy „tiszta lappal tudják megkezdeni a tavaszi felkészülést.”

A fedett pályás világbajnok, olimpiai bronzérmes Márton Anitát „szenzációsnak” nevezte: meglátása szerint a súlylökő a gyermekáldás, valamint az azt követő térdsérülés után „újra felírta magát a nemzetközi elitbe”, és benne van, hogy a vb-n újra 19 méter feletti teljesítményt érjen el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!