Kajak-kenu

2023.07.10. 13:00

Taroltak a vármegyei kajak-kenusok a világbajnokságon

A negyvennégy magyar dobogós helyezés egynegyedét a tolnai kajak-kenusok szállították az ifjúsági és U23-as világbajnokságon.

Berg Sándor

Vajda Bence (elöl) az olimpiai számnak számító K2 500 méteren világbajnok lett

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az Atomerőmű SE öt sportolója képviselte a paksi klubot az olaszországi Auronzóban rendezett utánpótlás világbajnokságon. Közülük a legeredményesebb Juhász István lett, aki mindhárom számában dobogóra állhatott. A madocsai kenus az ifjúsági korosztály egyesek 500 és 1000 méterén is ezüstérmet szerzett, míg Lugosi Gergellyel párban a rövidebb távon sikerült megvédenie vb-címét (tavaly Szegeden még Molnár Csanáddal nyert aranyat).

Juhász István (hátul) és Lugosi Gergely
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Kollár Kristóf ugyanazonban a számokban és távokon állt rajthoz, mint fiatalabb klubtársa, ő azonban az U23-as korosztályban. Egyesben 500-on három tized, 1000-en alig egy másodperccel csúszott le a dobogóról, Hodován Dáviddal viszont C2 500 méteren összejött a bronzérem. A szintén ASE-s Hodován mix C1 5000-en Csorba Zsófiával második helyen értek célba.

Kollár Kristóf (elöl) és Hodován Dávid
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az U23-as korosztály kajak kettesek 1000 méteren szintén címvédőként ült hajóba Vajda Bence az angyalföldi Szántói-Szabó Tamással, akiknek ez már a negyedik nemzetközi versenyük volt. A felkészülésüket az ötszáz méterre hegyezték ki idén, de az egység így is remek versenyt futott, s lett végül harmadik. A rövidebb, olimpiai számot végül fél hajóval nyerték meg, így a szekszárdi születésű kajakos két éremmel zárt Auronzóban.

Besenyei Ádám a kenu négyes tagjaként térdelt hajóba a világbajnokságon, a mieink az 500 méteres táv felénél magabiztosan vezettek, a hajrában pedig rá tudtak tenni még egy lapáttal, ami világbajnoki címet jelentett.

Besenyei Ádám (balról a második)
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium nyugalmazott igazgatója és elismert atlétika edzője, Ónodi Szabolcs unokájának, Opavszky Rékának teljes lett az éremkollekciója az olaszországi Auronzóban rendezett világbajnokságon. A sződligeti Pacs-Pacs SE kenusa 500 méteren egyesben, párosban és négyesben is rajthoz állt az U23-as korosztályban. C1-ben arany-, klubtársával, Gönczöl Laurával kettesben ezüst-, a négyes tagjaként pedig bronzérmet szerzett.

Opavszky Réka
Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A magyar csapat összesen 44 dobogós helyezéssel (25 arany,  12 ezüst, 7 bronz) toronymagasan megnyerte az összesített éremtáblázatot Németország (5, 7, 10) és Olaszország (5, 5, 4) előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!