Női kosárlabda válogatott

2023.11.09. 13:30

Korábbi KSC-játékosokkal érkezik a szlovén válogatott a mieink elleni Eb-selejtezőre

Szlovéniát fogadja csütörtökön a magyar női kosárlabda-válogatott a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjének első fordulójában. A mieink keretében jelenlegi, a vendégekében korábbi szekszárdi játékosok szerepelnek

Teol.hu

Horváth Bernadett pályára léphet a szlovének elleni Európa-bajnoki selejtezőn

Fotó: Nagy Gábor

Negyedik helyre rangsorolta a nemzetközi szövetség (FIBA) Székely Norbert szövetségi kapitány együttesét a csütörtökön kezdődő Európa-bajnoki selejtezősorozat mezőnyében. Paul Nilsen, a FIBA szakírója szerint a kontinenstorna selejtezősorozatának első két fordulójában a júniusi Eb szellemiségét kell továbbvinni a válogatottnak, amely a negyedik helyen végzett Ljubljanában. Ha már a szlovén fővárosnál tartunk, nemzeti csapatunk éppen a dél-nyugati szomszédaink ellen indulnak el a 2025-ös Európa-bajnokságra vezető úton.

A szlovén válogatott – melyet nyáron két felkészülési mérkőzésen és az Eb-n is legyőzték a mieink – a tizenkettedik helyen áll a ranglistán, a FIBA viszont csak a 15. pozícióba rangsorolta, miután nem számíthatnak egyik legjobbjukra, a korábban Szekszárdon is játszó Teja Oblakra.

A görög Georgios Dikaioulakos keretét rengeteg fiatal, 18-20 éves tehetség alkotja olyan rutinos játékosok társaságában, mint Zala Friskovec vagy Eva Lisec. Mindkét klasszist jól ismerhetik a KSC szurkolói, hiszen előbbi 2020 és 2022 között két idényen át viselte a szekszárdiak kék-fehérek mezét és szerzett két-két bajnoki ezüstöt, valamint kupabronzot, utóbbi pedig a 2016/2017-es szezonban bajnoki ezüstérmes lett a csapattal.

A Tarr KSC Szekszárdból három játékost, Boros Júliát, Horváth Bernadettet és Miklós Melindát hívta be a bő keretbe Székely Norbert szövetségi kapitány, de utóbbi sérülés miatt nem készülhetett a csapattal, az újonc Boros pedig végül nem került be a tizenkét fős meccskeretbe. Ott lesz viszont a török Mersin felsőnánai irányítója, Studer Ágnes, aki így összecsaphatnak két egykori klubtársával.

A négyes csoportból, ahol a magyar és a szlovén válogatott mellett még Finnország és Bulgária kapott helyet, az első automatikusan kijut az Európa-bajnokságra, ahogy a négy legjobb csoportmásodik is. A tornának 2025 nyarán Németország, Olaszország, Görögország és Csehország ad otthont.

A szlovénok elleni keret
Aho Nina, Lelik Réka (mindkettő DVTK Hun-Therm), Horváth Bernadett (Tarr KSC Szekszárd), Dombai Réka, Dubei Debóra, Goree Cyesha, Ruff-Nagy Dóra (mind Serco Uni Győr), Határ Bernadett, Varga Alíz (mindkettő Sopron Basket), Juhász Dorka (Beretta Famila Schio, olasz), Kiss Virág, Studer Ágnes (mindkettő CBK Mersin, török)

A magyar válogatott menetrendje az Eb-selejtezőben
2023. november 9.: Magyarország–Szlovénia, 18 óra, Sopron
2023. november 12.: Finnország–Magyarország, 15 óra, Helsinki
2024. november 7.: Magyarország–Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia–Magyarország
2025. február 6.: Magyarország–Finnország
2025. február 9.: Bulgária–Magyarország

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!