Atlétika

2023.12.06. 19:25

Hosszabb távokon célozza meg a párizsi játékokat a dombóvári olimpikon

Vindics-Tóth Lili Anna hosszabb távokra vált, a dombóvári születésű atléta öt- és tízezer méteren célozza meg a jövő évi párizsi olimpiát

Berg Sándor

Hosszabb távra vált Vindics-Tóth Lili Anna

Fotó: Török Attila

A 25 éves atléta az M1 aktuális csatornának elárulta, hogy egész pályafutása alatt akadályfutásban teljesített a legjobban, de az utóbbi két évben több komolyabb esése, illetve sérülése volt, ami miatt úgy döntött, pihenteti ezt a versenyszámot.

„Május végén volt az első akadályos versenyem és ott nagyon úgy éreztem, hogy nem élvezem az akadályfutást, rátotyogok a gátakra, a vizes árok abszolút nem volt jó és az utolsó körben fel is adtam azt a versenyt. Ott fordult meg a fejemben, hogy nagyon közel van és nagyon rizikós, de végül is eldöntöttem, hogy síkfutásban fogok indulni a szezonban” – idézte fel Vindics-Tóth Lili Anna, aki 1500 méteren a kvalifikáció hajrájában biztosította a helyét a budapesti atlétikai világbajnokságon.

Leírhatatlan élmény volt

A DOVASE-nél pallérozódó, de felsőfokú tanulmányai miatt már a Budapest Honvéd sportolója kiemelte, hogy rendkívül jó érzés volt férjével, Vindics Balázzsal együtt bekerülni a válogatottba, majd részt venni a Nemzeti Atlétikai Központban rendezett augusztusi világbajnokságon, ahol beállította egyéni legjobbját.

„Leírhatatlan, óriási élmény volt – mondta, hozzátéve, az a tény, hogy másfél hónap alatt kvalifikálni tudta magát, óriási büszkeség számára. – Mondhatom azt, hogy igazából választhatok egy távot és azon sikerül kijutnom. Bárcsak így lenne jövőre is” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, az lenne a hab a tortán, ha jövőre férjével együtt kijutnának az olimpiára. A hatszoros magyar bajnok 5000 és 10.000 méteren is szeretne kijutni az ötkarikás játékokra, de már akkor elégedett lenne, ha legalább az egyik távon sikerülne jegyet váltania Párizsba.

„A 2024-es szezont mindenképpen síkfutásban szeretném megcsinálni, mert szeretnék egy olyan évet, amikor tudom, hogy mire készülök: 5000 és 10.000 méterre. Utána pedig az a tervem, hogy ha lesz hozzá elég erőm, akkor a 2025-ös évben újra akadályfutásban szeretnék indulni, mert van még bennem hiányérzet” – nyilatkozott Fazekas Gáspár egykori tanítványa.

Idén sem dől még hátra

A felkészülését illetően elárulta, hogy vasárnap a Brüsszelben sorra kerülő mezei futó Európa-bajnokságon áll rajthoz az 1500 méteres magyar váltó tagjaként. Ezt követően jövő vasárnap Spanyolországban, januárban Belgiumban, majd februárban Portugáliában zárja a mezei futó szezont, amelyet a 10 ezer méteres Iberico Trophy és az országos bajnokság követ. Ötezer méteren májusban szeretne indulni, emellett júniusban a római Eb-n is részt akar venni, majd az olimpiai kvalifikációs időszak zárásaként június 29-30-án a magyar bajnokságon is ott lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!