Cselgáncs

2023.12.30. 12:01

Pupp Réka a remekül sikerült esztendőből merítene erőt az olimpia évére

Kilenc versenyen kilenc alkalommal jutott döntő szakaszba Pupp Réka, az Atomerőmű SE cselgáncsozója. A paksi kiválóság maximalistaként így sem teljesen elégedett az idei szereplésével, de bízik abban, hogy az olimpia évében kamatoztani tudja a tudását, amit 2023-ban szerzett.

Berg Sándor

Volt minek örülnie Pupp Rékának edzőjével, Braun Ákossal

Forrás: IJF

– Hosszú éven van túl, a csapat Európa-bajnoksággal összesen tíz versenyen szerepelt. Hogyan értékelné az évet?
– Valóban elég sűrű volt az évem, ami nagy pozitívum benne, hogy elég stabil voltam végig – válaszolta lapunknak Pupp Réka, az Atomerőmű SE 52 kilogrammos cselgáncsozója. – Kilenc egyéni versenyen indultam, mindegyikben sikerült eljutnom a final blockig, azt viszont sajnálom, hogy éppen a három komolyabb versenyen, a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és a Mesterek Tornáján végül nem jutott nekem érem.

– Van hiányérzete emiatt?
– Maximalista vagyok, szerettem volna dobogóra állni ezeken a viadalokon, úgyhogy érzek emiatt némi szívfájdalmat. Jobb lett volna, ha ezeken szerzek érmet és nem a Grand Slameken, de végül így alakult. Beleragadhatnék abba, hogy miért nem jöttek össze a dobogók, kereshetném az okokat, de remélem, az idei év tapasztalata az volt, hogy új dolgokat tanuljak meg, amit jövőre kamatoztatni tudok majd ezekben a szituációkban. Próbálok erőt meríteni abból, hogy kilenc versenyen a dobogóért küzdhettem és új lendületet venni ezáltal, mert a 2024-es év is sűrű lesz.

– És melyik volt a legkedvesebb versenye 2023-ban?
– A februári Grand Slam Párizsban, ahol döntőbe jutottam. Nemcsak emiatt, hanem mert nem tartozik a kedvenc versenyeim közé. Az év korai szakaszában van, zsúfolt is a menetrend, mert két napba vannak belesűrítve a tizennégy súlycsoport küzdelmei. Ezt az „ellenszenvet” sikerült levetkőznöm és végül ezüstérmet szereznem.

Pupp Réka Grand Slam-ezüstéremmel kezdte az évet Párizsban
Forrás: IJF

– Ha már Párizs. Jövőre a francia fővárosban rendezik a nyári ötkarikás játékokat, az olimpiai ranglistán jelenleg a negyedik helyen áll. Ez némi kényelmet jelenthet a kvalifikáció hátralévő időszakára?
– Nem dőlök hátra, mert szeretek versenyezni, ebből adódóan több hónapot nem szeretek kihagyni. Úgy beszéltük meg edzőmmel, Braun Ákossal, hogy az edzőtáborok mellett havi egy versenyen veszek részt, számszerűsítve ötben állapodtunk meg. Az olimpia előtt rendeznek még kontinenstornát és világbajnokságot is, cél, hogy az első nyolcban végezzek a ranglistán, mert az kiemelést ér majd Párizsban. Ha netán úgy alakul, bejöhet még verseny, de remélem, tudjuk tartani ezt a számot.

– Ezt fogadja meg szilveszterkor az újévre?
– Nem szoktam fogadkozni, inkább jókívánságaim vannak. Végiggondolom, mit szeretnék elérni az évben, hogy a családomnak mit kívánok. Remélem, hogy ezek össze is jönnek.

Ahol elindult, éremért mehetett Pupp Réka
Kiváló éven van túl az Atomerőmű SE huszonhét esztendős dzsúdósa, aki ötödik lett a világbajnokságon, az Európa-bajnokságon és a World Masters-tornán is, a nemzetközi szövetség (IJF) World Tour-sorozatban pedig egy Grand Slam-ezüstöt (Párizs) és négy Grand Slam-bronzot is megszerzett (Taskent, Antalya, Ulánbátor, Baku) a tokiói ötödik helye mellé. Pupp Réka márciusban világelső volt, jelenleg a hatodik helyen jegyzik az 52 kilogrammos súlycsoportban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!