Kézilabda

2024.01.11. 16:28

Bán Tamás szerint három kisdöntő vár a csoportkörben a magyar válogatottra

Bán Tamás szerint a legkiegyenlítettebb csoportba került a magyar férfi kézilabda-válogatott a németországi Európa-bajnokságon, de nem irreális cél, amit a Magyar Kézilabda-szövetség (MKSZ) kitűzött. A Hőgyészi SC korábbi vezetőedzője, volt MKSZ-játékvezető szerint a fiatalok pozitív meglepetést okoznak majd a tornán.

Berg Sándor

Krakovszki Zsolt az egyik, aki Bán Tamás szerint meglepetést okozhat az Európa-bajnokságon

Fotó: Bodnár Boglárka

A magyar férfi kézilabda-válogatott sorozatban tizenegyedik, összességében tizennegyedik Európa-bajnokságát kezdi meg pénteken 20.30 órakor Montenegró ellen. A csoportkörből eddig hatszor jutottak tovább a mieink, a németországi kontinensviadalon ez, valamint a legjobb tíz közé kerülés a magyar szövetség (MKSZ) elvárása. Ez a 2022-es, részben hazai rendezésű Eb-n nem jött össze, akkor a 15. helyen végzett a nemzeti csapat.

Kiegyenlített csoport a magyaroké

„Az Európa-bajnokság sokkal nehezebb torna, mindegy a világbajnokság vagy az olimpia, hiszen a kézilabda jóformán európai sportág attól függetlenül, hogy van néhány jó afrikai és dél-amerikai válogatott – mondta lapunknak Bán Tamás, a Hőgyészi SC korábbi vezetőedzője, egykori MKSZ-játékvezető. – A magyar válogatott a legkiegyenlítettebb csoportba került, mindhárom mérkőzése kisdöntővel ér fel. A négyesből Izlandot tartom a legesélyesebbnek, a keret nagy része Bundesligában edződött, de szinte mindenki nagy európai bajnokságban játszik hétről hétre. Mellettük bármelyik csapat továbbjuthat a középdöntőbe.”

Bán Tamás elmondta, a szerbekre korábban az volt jellemző, hogy egyénileg jó játékosok alkották a válogatottjukat, akik a német, spanyol és magyar bajnokságban edződnek, de csapatként nem tudtak együtt funkcionálni. A spanyol Toni Geronának viszont sikerült gatyába rázni őket és erős kerettel érkeztek az Eb-re. Montenegró viszont sötét ló lesz, ahol valamennyi játékos külföldön játszik, Milos Vujovics személyében pedig egy tapasztalt irányítója is van a csapatnak.

Nem irreális a kitűzött cél

A magyar válogatottról elmondta, az, hogy nincsen Mikler Roland, még jól is elsülhet, hiszen a három kapus, Bartucz László, Palasics Kristóf  és Andó Arián is „ki tud lépni az árnyékából”. A két szélen a Krakovszki-ikrektől, Zsolttól és Bencétől pedig pozitív meglepetést vár.

„Bánhidi Bence végre teljesen egészséges, Sipos Adriánnak jót tett, hogy a német Melsungenhez igazolt, Ligetvári Patrikkal hárman megoldhatják a belső védekezést. Ez kiemelkedően fontos lesz, ahogy a labdaszerzések után a gyors lerohanások is döntő tényezők lehetnek – fogalmazott Bán Tamás, hozzátéve, szerinte a szövetség nem tűzött ki irreális elvárást a válogatott elé, ugyanakkor az olimpiai bajnok franciák, a világbajnok dánok és a házigazda németek mögött igen sűrű a mezőny. – A hármas mögé mondanám a svédeket, a spanyolokat, a horvátokat, a norvégokat, de nem szabad leírni Hollandiát és Portugáliát sem, míg Feröer-szigetek kellemetlen perceket okozhat a csoportjában.”

A magyar válogatott pénteken Montenegróval, vasárnap Szerbiával, jövő héten kedden pedig Izlanddal mérkőzik meg a müncheni Olimpiai Arénában. Valamennyi mérkőzést 20.30 órakor játsszák (tv: M4 Sport). A négyesből az első kettő jut a középcsoportba.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!