Küzdősport

2024.04.13. 15:30

Muaythai bajnokaink dupláztak a hétvégén

Kiválóan szerepeltek szekszárdi muaythai harcosaink Pécsett a Nagy András Küzdősport Egyesület és a Sayu Gym (PEAC) küzdősport rendezvényén, a NAKE Fight Day-en április 6-án, szombaton. Az eseményről a szekszárdi muaythai harcosok edzője, Eördögh Péter mesélt portálunknak.

Farkas Eszter

A NAKE Fight Day fontos mérföldkő volt a hazai küzdősport életben, ugyanis a két pécsi egyesületnek sikerült megszereznie a nagymultú amerikai International Sport Kickboxing Association (ISKA) világszervezet akkreditációját, így a küzdelmeket most első ízben a két nagy világszervezet International Federation of Muaythai Associations (IFMA) és az ISKA szabályai szerint bonyolították le.

Két arannyal tértek haza a szekszárdi muaythai harcosok (Beküldött fotó)

A versenyzőknek lehetőségük volt IFMA amatőr Muaythai, ISKA Oriental Rules, illetve ISKA amatőr K-1 Kickbox szabályrendszerekben indulni, továbbá lebonyolítottak egy ISKA K-1 Pro-Am Kickbox nehézsúlyú négyes tornát is, aminek a győztese esélyt kap az ISKA professzionális nehézsúlyú világbajnoki övért mérkőzni Tokióban. A Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület két fiatal harcosa, Balassa Nikolett és László Tóbiás indult a rendezvényen. 

– Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Tóbiás a súlycsoportjában előkelő helyen áll a szerbiai többfordulós Liga Nade Muaythai tornán, miután egyhangú pontozással legyőzte az MMA európa bajnok Vanja Simicet - tudtuk meg Eördögh Péter, a szekszárdi egyesület edzőjétől. Sajnos a torna aktuális kragujevaci fordulóját eltolták egy héttel, így a két rendezvény szerencsétlen módon egy dátumra került, választás elé állítva az egyesületet. Végül a saját régiós rendezvényre esett a választás.

Két aranyat is bezsebeltek muaythai harcosaink

László Tóbiás kezdett a 63 kiló alatti súlycsoportban, bár thaiboxban lett nevezve, a szervezők nem találtak neki ellenfelet, ezért a többszörös kickbox világ és európa bajnok Gönczi János tanítványával, Nagy Józseffel mérkőzött ISKA K-1 szabályrendszerben. Az edző kiemelte: A mérkőzés kimenetelét tekintve minden körülmény az ellenfélnek kedvezett, de Tóbiás kemény küzdelemben jól tudta hatástalanítani ellenfele akcióit és erős kontratámadásaival megszerezve a fölényt, egyhangú pontozással megnyerte a küzdelmet.

Balassa Nikolett ismét Nemcsók Fannival a Kiskunfélegyházi Harcművészeti Sportegyesület versenyzőjével mérkőzött 44 kilós súlycsoportban, IFMA Muaythai szabályrendszerben. 

– A két válogatott sportoló küzdelme során a bírók most Nikit látták jobbnak, így egyhangú pontozással nyerte a mérkőzést. Második mérkőzése Oriental Rules szabályrendszerben zajlott. Az ISKA Oriental Rules majdnem megegyezik a Muay Thai szabályaival. A különbség annyi, hogy nem lehet könyökütést használni a küzdelem során. Nikolett vállalta a mérkőzést a Gönczi Team Sportegyesület korban és súlyban feljebb lévő ellenfelével, Baksán Grétával. A szoros küzdelemből, megosztott pontozással a nyíregyházi lányt hozták ki a bírók győztesként, így Niki ezüstéremmel zárta élete első Oriental Rules mérkőzését. 

Feszített tempót diktál az április

Tóbiás sem járt szerencsésebben a második küzdelme során, ami szintén Oriental Rules szabályrendszerben zajlott. A Sayu Gym versenyzőjével Kovácsi Árpáddal egy jó mérkőzés ígérkezett. Sajnos a pécsi versenyző rosszul sikerült, nagy erejű ágyékrúgása miatt Tóbiás nem tudta folytatni a küzdelmet. Amennyiben nem szándékos a tiltott támadási felületet érő megrendítő találat, a vezető bíró beszünteti a küzdelmet és „no contest” kihirdetésével érvényteleníti azt. Itt is ez történt. 

Végül a szekszárdi versenyzők két aranyéremmel és egy ezüstéremmel térhettek haza. A Szekszárdi Muay Thai Sportegyesület versenyzői legközelebb az április 12-14 között rendezett I.C.O. Európa Bajnokságon fognak szerepelni, majd az azt követő hétvégén április 20-án a Tolna Vármegyei Szakképzési Centrum pályaorientációs családi napján fognak bemutatót tartani a szekszárdi vásártéren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!