Hírek

2009.12.28. 05:44

Dr. Kende és Orbán rémuralma

Dr. Kende Péter a Népszavában közölt írásában először megállapítja, hogy „ballib körökben mindennapos elfoglaltsággá vált egymás ijesztgetése: Most nevetgélj, tavasztól már úgyse fogsz!”, majd maga is olyan ijesztgetésbe fog, hogy baloldali szavazó legyen a talpán, akire nem hozza rá a frászt.

Stanga István

Bár a Népszava elmúlt napokban közölt cikksorozatában a lap által felkért gondolkodók arra a kérdésre keresték a választ, vajon mit is kellene tenni annak érdekében, hogy a magyar baloldal a közeljövőben ne szenvedjen történelminek mondható vereséget, a szerzők egyike, jelesül „A Viktor” és „Az igazi Orbán – A Viktor 2” kötetek írójaként elhíresült dr. Kende Péter „Bennünket lecsukatni nem kell félnetek jó lesz” című dolgozatában nem a szerinte szükséges teendőket fogalmazta meg, mint inkább a Fidesz által többször is beígért számonkéréssel foglalkozott. Ami persze, önmagában még nem lenne túlzottan izgalmas, ha írásában dr. Kende – azt követően, hogy leszögezi, „ballib körökben mindennapos elfoglaltsággá vált egymás ijesztgetése: Most nevetgélj, tavasztól már úgyse fogsz!” – nem rajzolna egy olyan ijesztő képet a Orbán majdani rémuralmáról, amelynek láttán a kormánypárt tagjait és szimpatizánsait nyomban kiveri a víz. Mert miután megállapítja, hogy a Fidesz elnöke – aki a 2002-es választási vereségből csakis azt a következtetést vonta le, hogy „nem voltunk elég kemények” – „börtönben akarja látni mindazon kormánytagokat, minisztereket, állami embereket s persze egyéb mihasznákat, akik felelősek azért a borzalmas országdúlásért és -kiárusításért, nemzetrombolásért és -gyalázásért, lopásért-tolvajlásért és lenyúlásért, ami az utóbbi hét-nyolc évben történt”, azt is rögtön hozzáteszi: senkinek se legyenek semmiféle illúziói, mert égen-földön nem akadnak majd olyanok, akik meggátolhatják Orbán antidemokratikus és autokratikus rendszerének kiépülését. No, és persze, azt, hogy „akár bebörtönözhessen ártatlanul is mindenkit, akit eléggé utál ahhoz, hogy kegyeskedjen ellenségnek tekinteni”.

Az Európai Uniót és általában a világközvéleményt ugyanis – így Kende – egy csöppet sem érdekli, mi történik hazánkban, míg a magyar politikai rendszerben meglévő fékek és ellensúlyok garanciális rendszere (például az Alkotmánybíróság, avagy a jogállamiság eszméje) már ma se működik megfelelően, nemhogy, ha a Fidesz-vezér itt-ott még alakít rajta valamit. Ott lenne még ugye, az igazságszolgáltatás gépezete és természetesen a sajtó biztosította nyilvánosság, csakhogy Kende doktor szerint ezek nem érnek egy hajítófát sem; a rendőrség és a titkosszolgálatok Orbánék alatt éppen olyan gátlástalanul és elvtelenül szolgálják majd a főnökeiket, mint teszik ezt más kormányok alatt, hogy a jelenleg is Polt Péter volt legfőbb ügyész szellemében dolgozó ügyészségről, illetve a gyakorlatilag kontroll nélkül működő bíróságokról már ne is beszéljünk. És persze, a sajtó sem képes elérni semmit, hisz a leírt szónak idehaza már meglehetősen régen nincs becsülete. No, már most, én értem, hogy Kende Péter a választások előtt valahogyan fel akarja rázni az apátiába süllyedt baloldali szavazókat (ha rémületkeltésel, hát rémületkeltéssel), sőt, még csak azt sem állítom, hogy egy és másban nincsen igaza – például az ügyészség és a bíróságok kétségkívül nem állnak a helyzet magaslatán –, mindazonáltal azt sugallni, hogy Orbán egy esetleges választási győzelem után éppen úgy viselkedik majd, mint egy elmebeteg afrikai diktátor, aki a kezét nyaldosó ügyészek és a beszari (vér)bírók segítségével ezerszámra börtönözteti be a politikai ellenfeleit, amihez az uniónak és a világnak nem lesz majd egyetlen szava sem..., hát, ezt még azoknak a választóknak is nagyon nehéz bemesélni, akik egyébként bármilyen szörnyűséget azonnal és készséggel elhisznek Orbánról, Kövérről és társaikról. És ez még akkor is igaz, ha tudjuk, hogy ebben az országban egy jó ideje a leghülyébb vádakra is akadnak vevők.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!