Hírek

2011.01.03. 05:04

Alkotmányt hoz Orbánék nyula?

Ki kell ábrándítanom Schiffer András LMP-frakcióvezetőt, hiszen a Fidesz aligha mond majd le arról a páratlan lehetőségről, hogy április 25-én, húsvéthétfőn egyszerre ünnepelhesse a feltámadást, a „fülkeforradalom” egyéves évfordulóját, valamint az új alkotmány megszületését.

Stanga István

„Ha komolyan gondolja a miniszterelnök, hogy április 25-én, húsvéthétfőn akar alkotmányozni, arra számíthat, hogy ezt nélkülünk fogja megtenni” – mondta Schiffer András, a Lehet Más a Politika országgyűlési frakciójának vezetője a Magyar Távirati Irodának, hozzátéve, hogy az LMP nem csupán nevetségesnek és felháborítónak, de rendkívül abszurdnak is tartja, hogy egy keresztény kultúrkörbe tartozó ország törvényhozása a keresztények legnagyobb, legfontosabb ünnepén ülésezik, sőt, alkotmányt fogad el. „Mi  locsolkodni fogunk, és nem alkotmányozni” – jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint amennyiben a kormánypárt ténylegesen el szeretné érni, hogy az ellenzéki pártok ismét részt vegyenek az alkotmányozás folyamatában, úgy „tartózkodniuk kellene az ilyen provokatív húzásoktól”. No, már most, hogy a politika világában még újoncnak számító Schiffer komolyan hisz-e a Fidesz visszakozásában, arról halvány fogalmam sincsen, ám jómagam a helyében több ok miatt sem lennék túl optimista. Ott van például Gulyás Gergelynek, az alkotmány-előkészítő eseti bizottság fideszes alelnökének minapi nyilatkozata, amelyben az olvasható, hogy a húsvétnak nemcsak a hívők számára van szimbolikus üzenete, mert „a magyar történelemben a kiegyezéshez vezető út Deák Ferenc írásával, a húsvéti cikkel kezdődött”, no, és persze, ott van a Magyar Nemzet karácsonyi Orbán Viktor-interjúja is, amelyben a kormányfő – egyebek mellett – arról beszélt, hogy a 2012. január 1-jén hatályba lépő alkotmányt húsvéthétfőn fogadja el a T. Ház..., márpedig – mint ismert – a miniszterelnök nem arról híres, hogy a Fidesz számára fontos menetrendeket igazán rugalmasan kezeli. Ám az e dátum melletti legnyomósabb érv véleményem szerint mégiscsak az, hogy április 25-én lesz kerek egy esztendeje a párt kétharmados választási sikerének, amely olyan ziccer, amit Orbánék aligha hagynak majd ki.  

Mert ha a kormányfő csak nagyon szőrmentén is érintette a Nemzetben a Fidesz számára jelentős évfordulót, mondván, 2010-ben épp április 25-ére esett a választások második fordulója, úgy gondolom, hogy a pr-területen egyébként se gyenge párt elég rendesen kiaknázza majd az adott napban rejlő lehetőségeket. A feltámadás ünnepe – ezt talán mondanom se kell – kiváltképpen a kereszténydemokraták számára kínál reflektorfényt (ami – legyünk őszinték – rá is férne szegényekre, hiszen a Semjén Zsolt vezette gárdáról legfeljebb a boltok vasárnapi bezárása kapcsán ad hírt a média), ám az össze többi téma szinte bizonyosan Szijjártóéké lesz. A választási győzelem egyéves „szülinapján” emlékezhetünk majd vissza a történelem első – és vélhetően utolsó – „fülkeforradalmának” a kitörésére, a Nemzeti Együttműködés (Virtuális) Rendszerének a megalapítására, hogy a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozat megalkotásáról és (kötelező) kifüggesztéséről már ne is beszéljünk. A hab a tortán természetesen az új alkotmány lesz, amivel kapcsolatban rá lehet mutatni arra a történelmi lehetőségre, amit a Forradalmi (Munkás-Paraszt) Kormány kapott a magyar néptől a „sztálini”-nak titulált – és a miniszterelnök szerint tiszteletre nem igazán érdemes –  mai alaptörvény eltüntetésére és egy vadi új dokumentum létrehozására. Na, úgyhogy Schiffernek fölösleges reménykednie, lévén Orbánék miattuk egész biztosan nem mondanak le a húsvéti csinnadrattáról, különösen, ha Magyarországnak akkortájt is olyan „kiváló” sajtója lesz szerte a világban, mint mostanság. De bármint is van, annyi tény, hogy kivételes húsvétnak nézünk elébe. Mert hát, mikor volt olyan, hogy alkotmányt tojt a nyuszi?  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!