Közélet

2010.03.05. 11:03

Ahol felbukkannak, ott nincs bűnözés

Bonyhádon 1991 óta működik polgárőrség. Feladatuk a bűnmegelőzés. A szervezet elnöke, László Krisztián szerint a 2009-es volt az első igazán sikeres évük.

Wessely Gábor

Idestova húsz esztendeje működik a bonyhádi polgárőrség. Tavaly zárták az első, számadatokkal is bizonyíthatóan sikeres évet. Jelenlétük a városban, illetve a környező kistelepüléseken, a bűnmegelőzés szempontjából fontos. Míg 2008-ban 151 alkalommal, addig 2009-ben már 259-szer járőröztek, többnyire rendőrökkel együtt.

A polgárőrök egyre több dologra kapnak jogosultságot. A 17 tagú, önkéntesekből álló szervezet elnöke, László Krisztián örül annak, hogy nemrég számukra kedvező jogszabályváltozások történtek. Már használhatnak gázsprét, megállíthatnak autókat és irányíthatják a forgalmat. Korábban csak annyi volt a feladatuk és a lehetőségük, hogy járőrözzenek, és ha valami gyanús dolgot tapasztalnak, jelentsék a rendőrségnek.

Bűnmegelőzés. Ez a polgárőrök alapvető feladata. Éves szinten nagyjából egymillió forintból gazdálkodnak. Munkájukért pénzt nem kapnak, viszont fizetnek tagdíjat. Támogatja őket az önkormányzat, és pályázatokon is bejön valami.

A tagok többsége a magánéletben is összetart. Barátok, megbíznak egymásban, tudják, hogy számíthatnak a másikra. Az elnök ezt is a sikeres működés egyik fontos elemének tekinti. A korosztály vegyes, 20-tól 60 évesig, és van a csapatban egy hölgy is, a szolgálatvezető-helyettes, Kajtár Magdolna.

Azt mondja: húszéves korában tetszett meg neki a dolog, a bátyja polgárőr volt, s ő is elment vele szolgálatba. Azóta is aktív tagja az egyesületnek, ugyanúgy járőrözik, mint a férfiak. 

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Járőrautójuk, formaruhájuk is van a bonyhádi polgárőröknek. Képünkön László Krisztián (balról), Fábián János és Zsilka Nándor
[/caption]

Februárban fontos technikai előrelépés történt a bonyhádi polgárőröknél: új autót kaptak. A jármű persze csak nekik új, korábban a VPOP-nél futott 220 ezer kilométert. De sokkal takarékosabb üzemeltetésű és megkíméltebb, mint az előző, járőrözésre használt kocsijuk. Abban már 360 ezer kilométer volt.

A javítási és az üzemanyagköltséget egyre nehezebben tudták kigazdálkodni. Van egy rendszámfelismerő eszközük is, aminek segítségével már kiszűrtek egy lopott kocsit, és több olyat is, amelyet a bank kerestetett, mert a tulajdonos nem fizette érte a részleteket.

A rendőrséggel való együttműködés korrekt László Krisztián szerint. Hozzáteszi, persze nem várható el, hogy mindenki mindenkit szeressen, akivel együtt dolgozik, de durva súrlódások nincsenek.

A bonyhádi rendőrkapitány, dr. Marcsek Sándor is kölcsönösen előnyösnek értékeli az együttműködést. Megítélése szerint a polgárőrök kiemelkedően fontos szerepet játszanak a város életében. A szabadidejüket feláldozva, térítés nélkül, gyakorlatilag állami feladatot látnak el.

Ha valahol csak egy rendőrjárőr teljesít szolgálatot, s mellé áll egy polgárőr, máris hatásosabb a fellépésük. Nagyobb városi rendezvények biztosításánál, forgalomelterelésnél is lehet rájuk számítani. 

A bűnelkövetőket elrettenti a jelenlétük. Sőt, a kapitány szerint már az is visszatartó erő, ha a települést jelző táblánál kiírják: városunkban vagy községünkben polgárőrség működik.

A szolgálatban eltöltött összes idő alakulása

év óra

2007 3365

2008 3244

2009 3682

Forrás: Bonyhádi Polgárőr Egyesület


2007 3365

2008 3244

2009 3682

Forrás: Bonyhádi Polgárőr Egyesület Járőrautójuk, formaruhájuk is van a bonyhádi polgárőröknek. Képünkön László Krisztián (balról), Fábián János és Zsilka Nándor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!