Közélet

2012.07.28. 09:49

Kilencévnyi szolgálat után búcsúzik

Augusztus elsejétől Csősz István mohácsi plébános veszi át a stafétát dr. Keresztes Páltól, aki kilencévnyi szolgálat után búcsúzott Paksról. Dr. Keresztes Pál Szigetváron folytatja szolgálatát.

V. T.

Udvardy György püspök döntése nyomán a káplán, Máger Róbert is távozik, őt püspöki szertartónak nevezték ki és Pécs-Székesegyházba kerül.

Dr. Keresztes Pál nem titkolta, meglepte a püspök döntése, hiszen – mint elmondta – nem adott okot arra, hogy elhelyezzék, s az ő korában költözni sem egyszerű már. Csak a könyvtára háromezer darabot számlál. Miként a plébános mondta, ennek ellenére természetesen nincs ellenvetés, hiszen felszentelésekor erre tett fogadalmat.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Dr. Keresztes Pál
[/caption]
– Nálunk úgy indul a dolog, hogy papszenteléskor van egy megnyilatkozása a püspöknek, amikor átadja a papi hatalmat. Azt mondja, fogadsz-e engedelmességet nekem és utódaimnak. A válasz: igen – fogalmazott. Mint hozzátette, van előnye is, hiszen ott például nem kell majd annyit lépcsőznie, ami – tekintve, hogy bypass műtéten esett át – egyre inkább nehezére esett, illetve nem több települést kell ellátni, ami egyszerűbb, mert ahogy mondani szokták: egy falu egy nóta.

Azt is elárulta, hogy Szigetváron szükség van némi frissítésre. Szeretné felpezsdíteni az ottani plébánia életét. Pakson – mint kifejtette – hihetetlen jó embereket is sikerült a hívek között megismernie, olyanokat, akik vették a lapot, vették a stílusát.

Arról is beszélt, hogy Pakson millió-egy lehetőség volt, amit igyekezett kihasználni. Sok munkát fektettek a két templomba, a katolikus iskola és a két temető rendben tartására.

Utódjáról, Csősz Istvánról elárulta, hogy legjobb barátja, ő volt a felszentelése és mohácsi szolgálata jubileumán az ünnepi szónok. Az ünnepség, mint közben kiderült, Csősz István búcsúztatása volt egyben. Dr. Keresztes Pál számára is szerveztek búcsúztatót az elmúlt szerdán, a Sárgödör téren köszönt el paksi barátaitól, segítőitől.

Ezek is érdekelhetik