Közélet

2013.04.08. 19:50

Leszedték a keresztet, szeletelik a tornyot

Hétfőn leemelték a bátaszéki templomtorony keresztjét, majd az alatta lévő sisak első szeletét. Dr. Udvardy György megyéspüspök szerint ez történelmi pillanat.

Mauthner Ilona

Hosszú idő után a héten végre megszólalhat a bátaszéki templom tornyában a harang, amely tavaly november óta néma, amióta nem látogathatták a hívők sem az épületet. A harangszó jelzi majd, hogy az életveszélyes helyzet elhárult, a sérült toronysisakot sikerült leemelni, másrészt a november óta elhunytak lelki üdvéért is kongatnak majd, hiszen ezt eddig nélkülözni kellett. És úgy tűnik, vasárnap már a templomban tartják a szentmisét is.

Mint megírtuk, még húsvét előtt szerették volna leemelni a daruval a 82,5 méter magas torony tetejéről a 110 éves sisakot, de az időjárás közbeszólt. Hétfőn a helyiek és az átutazók kíváncsiskodása kísérte a darusok minden mozdulatát.

Dohóczki Péter, a pécsi egyházmegye gazdasági igazgatója elmondta, eddig – az életveszély elhárítása, a toronysisak stabilizálása, majd leemelése – összesen 55 millió forintba került, ebből a bontás költsége közel 30 millió. Ezt az összeget az egyházmegye, illetve a hívők gyűjtése biztosította. Bognár Jenő, Bátaszék polgármestere elmondta, nagyon sokan mozdultak meg a templomért, többek között Kóbor János, az Omega együttes énekese is.

Megköszönte a média segítőkész tájékoztatását dr. Udvardy György pécsi megyéspüspök a tegnapi sajtótájékoztatón, melyet azért hívtak össze, hogy bejelentsék: végre leveszik a bátaszéki templom toronysisakját. Mint megírtuk, tavaly novemberben vált nyilvánvalóvá, hogy életveszélyes állapota miatt le kell bontani, majd fel kell újítani a toronysisakot, emiatt a templomot a megyéspüspök bezáratta, és a szentmiséket átmenetileg a polgármesteri hivatal dísztermében tartották meg.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Nagy érdeklődés övezte a munkát, sokan fotózták a leemelt keresztet (fotó: Gottvald)
[/caption]

A torony statikai problémái már a ''90-es évektől jelentkeztek, készült szakvélemény és költségvetés is, de mivel támogatást nem kaptak, így a felújítást mindig halasztották. Mára a hívek példa nélküli összefogása tapasztalható, amely megmutatkozik a felajánlott pénzadományokban is. Nagyon sokan csatlakoztak, köztük a Paksi Atomerőmű Zrt. is, illetve több művész, például a Bátaszékről származó Kóbor János is, aki művésztársaival közösen ad majd koncerteket az ország több templomában, melynek bevételét a bátaszéki torony felújítására fordítják.

Az eddigi lépéseket az egyházmegye gazdasági igazgatója, Dohóczki Péter foglalta össze. Mint elmondta: miután a toronytestet stabilizálták, vasszerkezettel erősítették meg belülről a torony tégla építményét, így a közvetlen életveszély elhárult. Ennek közel 25 milliós költségét az egyházmegye fedezte.

Jelenleg a toronysisak lebontása, majd ideiglenes lefedése következik, ezt követően a templom használható lesz a déli bejáraton való közlekedéssel. Harmadik lépcsőben pedig – ha az anyagi fedezet meglesz – a toronysisak újjáépítése és visszahelyezése következik.

Herendi János plébános elmondta, az egyházmegye és a plébánia közösen pályázott a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma által kiírt felhívásra. Eredmény májusban várható.

Hat részre szeletelik

Tegnap a keresztet és a 36 méteres sisak első elemét már le is emelték daru segítségével. A sisak egyben nem emelhető le, ezért hat részre vágják fel, majd az egyes részek megerősítése után emelik le a Szent István térre. A tervek szerint csütörtök estére be is fejezik a munkát. A bontás költsége megközelíti a 30 millió forintot, amelyet az egyházmegye és a bátaszéki egyházközség közösen finanszíroz. A leemelt sisak pontos felmérése után készülhet el az új toronysisak építési terve, és pontos költségvetése. A munkafolyamat több napot vesz igénybe, a templom környékén ideiglenes forgalomkorlátozás van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!